Računalništvo, telefonija
01.12.2020 19:00

Deli z drugimi:

Share

Podjetja 20 % prihodkov pripisujejo uporabi umetne inteligence

Podjetja 20 % prihodkov pripisujejo uporabi umetne inteligence
Podjetja 20 % prihodkov pripisujejo uporabi umetne inteligence

Uporaba umetne inteligence podjetjem prinaša večje prihodke. V določenih primerih podjetja pripisujejo 20 % ali več svojih prihodkov naposredno tehnologiji. Raziskava McKinsey Global Survey ugotavlja, da imajo največjo korist od umetne inteligence področja marketinga, prodaje, strateških in korporativnih financ ter upravljanja dobavne verige.

Podjetja najbolj pogosto uporabljajo umetno inteligenco, da izboljšajo optimizacijo inventarja, postavljanje cene, promocijo, analitiko podpore strank in napovedi prodaje. Velika večina podjetij, ki je sodelovala v raziskavi še dodaja, da je edino relevantno tveganej za organizacije kiber kriminal.

Umetna inteligenca povečuje prihodke in zmanjšuje stroške

Polovica podjetij v raziskavi pravi, da so umetno inteligenco vključili v vsaj en poslovni proces. V letošnjem letu se je še posebej pokazalo, da so v državah v razvoju v manjši meri vpeljevali procese umetne inteligence. Kar se tiče industrije, sta na prvih dveh mestih predvsem visokotehnološka in telekomunikacijska, sledi pa jima avtomobilska industrija. Največj se z umetno inteligenco neposredno ukvarjajo v marketingu in prodaji.

Umetna inteligenca loči najboljše od najboljših

Podjetja, ki prepoznavajo največjo dodano vrednost uporabe umetne inteligence – torej podjetja, ki vsaj 20 % EBIDTA v 2019 pripisujejo uporabi umetne inteligence – izpostavljajo kar nekaj konkretnih prednosti, ki jih ločijo od konkurence. Na prvih treh mesecih so boljši rezultati, boljše vodenje in več virov namenjenih umetni inteligenci.

Upravljanje tveganje, ki so povezane z umetno inteligenco

Raziskava McKinsey Global Survey ugotavlja, da zgolj manjšina podjetij prepoznava tveganja povezana z umetno inteligenco, še manj pa jih aktivno dela na tem, da bi ta tveganja zmanjšali. Kiber varnost je edino tveganje, ki ga respondenti izpostavljajo, kot relevantnega.

Učinek pandemije Covid-19

Kljub ekonomskim izzivom, ki jih je prinesla pandemija, tista podjetja, ki prepoznavajo vrednost umetne inteligence, načrtujejo še večja vlaganja v dotično tehnologijo. Večina teh respondentov pravi, da so v čau pandemije dodatno povečali investicije v umetno inteligenco na vseh glavnih poslovnih področjih. Samo 30 % je pa takih med podjetji, ki ne prepoznavajo dodane finančne vrednosti umetne inteligence.

Umetna inteligenca je že dalj časa označena kot ena od tehnologij, ki bo močno oblikovala prihodnost. Da na letošnjem seznamu Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum – WEF) prevladuje število podjetij, ki se ukvarja z razvojem umetne inteligence, je le še ena dodatna hvalnica že tako opevanemu področju. Med stoterico podjetij je kar 26 takih, ki se v osnovi ukvarjajo z umetno inteligenco, sledenje pa je še dodaten signal o pomembnosti tega področja na globalni ravni.

*spletna raziskava je potekala od 9. do 19. junija 2020, v njej pa je sodelovalo 2,395 podjetij iz vsej regij, različnih industrij itd.


Prijavi napako v članku