Računalništvo, telefonija
20.10.2020 07:55

Deli z drugimi:

Share

Poceni procesorji z naprednimi sredicami Tiger Lake

Poceni procesorji Intel po funkcionalnostih ne bodo več veliko zaostajali za precej dražjimi procesorji družine Core.
Poceni procesorji Intel po funkcionalnostih ne bodo več veliko zaostajali za precej dražjimi procesorji družine Core.

Pri podjetju AMD so za prenosne računalnike pred kratkim pripravili kar dve novi družini procesorjev, in sicer Athlon 3000 C-Series in Ryzen 3000 C-Series. Medtem ko bodo procesorji Ryzen 3000 C-Series namenjeni predvsem zahtevnejšim uporabnikom, bodo procesorji Athlon 3000 C-Series na voljo za prenosne računalnike vstopnega cenovnega razreda. Zato ne preseneča, da se je za enako potezo odločilo tudi konkurenčno podjetje Intel.

Podjetje Intel bo za poceni prenosne računalnike pripravilo dve družini novih procesorjev, ki bodo temeljili na osnovi procesorskih sredic Tiger Lake, in sicer Celeron in Pentium Gold. To v praksi pomeni, da bodo procesorji družin Celeron in Pentium Gold prvič podpirali ukaze AVX2. Podpirali bodo tudi tehnologijo Intel Deep Learning Boost, ki je namenjena poganjanju zahtevnejših opravil, povezanih z umetno inteligenco.

Nova družina procesorjev Celeron in Pentium Gold bo opremljena tudi z inovativno grafično kartico s tovarniško oznako Xe, ki obeta veliko. To so nedavno pokazali tudi računalniški strokovnjaki, ki so vgrajeno grafično kartico preizkusili v navezi z merilnim programom OpenCL Performance. Novinci naj bi spletne strani nalagali kar 28 odstotkov hitreje, medtem ko naj bi bilo grafično jedro hitrejše za okoli 2,7-krat. To bo seveda pripomoglo k precej boljšemu igranju računalniških iger ter boljšemu upravljanju z drugimi grafičnimi aplikacijami.

Prvi procesorji družin Celeron in Pentium Gold, opremljeni s procesorskimi sredicami Tiger Lake bodo Celeron 6305, Celeron 6305E in Pentium Gold 7505. Vsi novinci bodo izdelani s pomočjo 10-nanometrske tehnologije in bodo podatke preračunavali z dvema fizičnima procesorskima sredicama. Procesorji Pentium Gold pa bodo razpolagali še s tehnologijo Hyper-Threading. Frekvenca jeder procesorja Pentium Gold bo dosegla 3,5 gigaherca, medtem ko bosta procesorja Intel Celeron podatke preračunavala pri privzeti frekvenci 1,8 gigaherca.


Prijavi napako v članku