Računalništvo, telefonija
13.02.2013 17:37
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pobuda Ustvarjam kjekoli bo spodbujala uvajanje sodobnejših, bolj prilagodljivih delovnih okolij v Sloveniji

21. marca, bo potekal Dan za ustvarjanje kjerkoli!
21. marca, bo potekal Dan za ustvarjanje kjerkoli!

Microsoft Slovenija in Zavod Ypsilon (ki se je že izkazal s projektom Simbioz@) sta skupaj s partnerjema, podjetjem Telekom Slovenije in Mestno občino Ljubljana, predstavila pobudo Ustvarjam kjerkoli. Z novo pobudo želijo v Sloveniji okrepiti ozaveščenost o prednostih sodobnejših, bolj prilagodljivih oblik dela, kot so mobilno delo, delo od doma, teledelo, za zaposlene, podjetja in okolje. Izkušnje iz organizacij, ki so s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij že vzpostavile inovativnejše delovno okolje, kažejo, da lahko te olajšajo usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti, povečajo zadovoljstvo, zmanjšajo stres in nenačrtovano delovno odsotnost zaposlenih ter tako prispevajo k nižjim stroškom, višji storilnosti in zadovoljstvu zaposlenih ter uspešnosti poslovanja.

Osrednji dogodek pobude Ustvarjam kjerkoli se bo odvijal 21. marca, ko bo potekal Dan za ustvarjanje kjerkoli. Pobudniki vabijo posameznike, podjetja in lokacije, ki podpirajo ali že omogočajo ustvarjalno delo od kjerkoli, da s prijavo na spletni strani www.ustvarjamkjerkoli.org postanejo podpornik pobude in tako tudi sami pomagajo sooblikovati nov svet dela v Sloveniji.

Biljana Weber, generalna direktorica slovenskega Microsofta, je ob predstavitvi povedala: »V Microsoftu smo pobudo Ustvarjam kjerkoli zasnovali, ker smo prepričani, da bodo v prihodnosti uspešnejše tiste organizacije, ki bodo zaposlenim ponudile inovativnejše in bolj prilagodljivo delovno okolje. Novi, sodobnejši načini dela, ki jih omogočajo napredne informacijske tehnologije, prinašajo številne prednosti tako za zaposlene in podjetja kot tudi celotno družbo. Polagajo temelje za večje zadovoljstvo zaposlenih ter učinkovitejše in do okolja prijaznejše poslovanje. Prehod na večjo prilagodljivost je zato pomemben za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.«

Zaposleni v Microsoft Slovenija lahko določene dneve v tednu delajo od doma, če o tem nekaj dni vnaprej obvestijo nadrejene in to vpišejo v svoj koledar. Možnost dela od doma imajo tudi na dan preden gredo na službeno potovanje, ali popoldan, ko so že doma z družino. »Pomembni so rezultati, ne pa čas, ki ga zaposleni preživijo v pisarni«, je še dodala Biljana Weber.

Po zgledu podobnih projektov iz tujine (Home Office Day, Anywhereworking in The Anywhere Organisation) bo pobuda Ustvarjam kjerkoli spodbujala širši razmislek, kako lahko s tehnološkimi inovacijami ter novimi organizacijskimi in menedžerskimi pristopi tudi v Sloveniji preoblikujemo delovna okolja in kulturo dela za večjo konkurenčnost in okolju prijaznejše poslovanje. Mobilne računalniške naprave, kot so pametni telefoni, prenosniki in tablice, ter storitve v oblaku, kot je Office 365, danes uporabnikom omogočajo visoko storilnost ne le v pisarni, temveč tudi od doma, na poti, v čakalnici, parku – skratka, kjerkoli in kadarkoli.

»Danes, ko je brezposelnost mladih velik izziv, smo veseli, da soustvarjamo pobudo Ustvarjam kjerkoli. Prepričan sem, da bo vplivala tudi na zaposlovanje mladih – generacija Y je znana po tem, da si želi drugačnega delovnega mesta,« je povedal Žiga Vavpotič, strokovni direktor Zavoda Ypsilon.

»Pobudniki vabimo vse posameznike, podjetja, organizacije in lokacije, ki podpirajo ali že omogočajo delo od kjerkoli, da s prijavo na spletni strani www.ustvarjamkjerkoli.org postanejo podpornik pobude in tako tudi sami pripomorejo k uveljavljanju sodobnejših načinov dela v Sloveniji. Seveda so dobrodošli tudi tisti, ki so pripravljeni na spremembo. Tudi na tak način lahko povežemo Slovenijo in skupaj pripomoremo k večjemu zadovoljstvu in storilnosti posameznikov, podjetij in gospodarstva.«

Darinka Pavlič Kamien iz Telekoma Slovenije je predstavila podatke, po katerih le 9 % velikih podjetij in ¼ manjših podjetij zaposlenim omogoča delo od doma. »Prek različnih rešitev, ki so že sedaj na voljo, se lahko srečujemo ne le fizično, temveč tudi v digitalnem svetu, tako rekoč vedno in povsod. S tem pa je tudi vse več priložnosti za interaktivnost, sodelovanje, ustvarjalnost in učinkovitost. Hkrati to pomeni, da lahko vsak posameznik sam odloča, kako, kje in kdaj se bo nečesa lotil, ne le v službi ali doma, temveč kjerkoli. Mobilnost. Ki nam jo omogočajo sodobne tehnologije, tako ne prinaša le prihranka časa in denarja ter manj vplivov na okolje, temveč predvsem svobodo odločanja o svojem času in aktivnosti,« je še dodala.

Tudi sodelavci Računalniških novic občasno ali celo večinoma delajo od doma in na poti, zato smo svojo podporo pobudi izrazili tudi mi in se na www.ustvarjamkjerkoli.org registrirali in ustvarili svoj logotip. Svojo podporo lahko izrazite tudi vi in pripravite svoj logotip, ki bo najbolje pokazal, kje najrajši ustvarjate. Na spletni strani projekta boste našli tudi računalo prihrankov, ki jih omogoča delo od doma. Ta vam bo izračunal koliko stroškov, časa in izpustov CO2 ste prihranili ob delu od doma, namesto iz pisarne.


Prijavi napako v članku