Računalništvo, telefonija
25.01.2019 11:00

Deli z drugimi:

Share

Po vozovnice za vlak tudi na avtomate

Pred dobrim mesecem dni so Slovenske železnice kot zadnje na evropskem tržišču ponudile nakup vozovnic za vlak tudi prek spleta. Sedaj načrtujejo še postavitev kartomatov do konca leta 2019.
Kartomati naj bi bili postavljeni že do konca letošnjega leta
Kartomati naj bi bili postavljeni že do konca letošnjega leta

Slovenske železnice so potrdile, da trenutno zbirajo ponudbe za nakup in montažo 187 samostojnih avtomatov za prodajo vozovnic – kartomatov, ki bodo stali na okrog 90 % ključnih železniških postajah po Sloveniji. Prvi kartomat naj bi stal in bil pripravljen za uporabo že do konca letošnjega leta.

Med drugim so pred dobrim mesecem dni ponudili prodajo vozovnic prek spleta in najavili prodajo vozovnic preko mobilne aplikacije, ki naj bi bila pripravljena do konca decembra 2018. Do danes je še ni na voljo.

Uporabniki bomo lahko od kartomata pričakovali nekaj podobnega kot v sosednjih državah. Sestavljen bo najverjetneje iz zaslona na dotik (za izbiro vstopne in izstopne postaje), gotovinske blagajne in čitalca plačilnih kartic (morda tudi brezkontaktnega čitalca), ter čitalca NFC kartic (za razne popuste – mladinski, upokojenski …).

Prav tako bo morda kartomat opremljen tudi s čitalnikom QR kod v primeru, da bo uporabnik kupil vozovnico prek spleta in jo želel prevzeti na kartomatu. Najverjetneje bo naprava opremljena še z možnostjo nakupa raznih vstopnic, kot tudi z možnostjo nakupa in polnjenja Urbane na območju Ljubljane.


Prijavi napako v članku