Facebook
12.07.2017 13:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Po Facebooku kroži lažno sporočilo

Po Facebooku kroži lažno sporočilo
Po Facebooku kroži lažno sporočilo

Facebook je pred kratkim presegel neverjetno mejo dveh milijard mesečno aktivnih uporabnikov. Če ignoriramo uporabnike z več računi, lažne profile, bote in ostale, ki spadajo zraven, še vedno obstaja ogromno ljudi, ki redno uporabljajo največje družbeno omrežje. Dejstvo je, da številni od teh uporabnikov niso najbolj tehnološko pismeni in to predstavlja velik potencial za vse hekerske napade in potegavščine. Tokrat poročamo o viralnem sporočilu, ki se je v zadnjem času dodobra prijelo, širi pa se preko Facebooka.

Potegavščina, ki se širi preko Facebook Messengerja, opozarja uporabnike pred “kiber kriminalcem” Jaydenom K. Smithom – ne smemo zamenjati s sinom Willa Smitha – katerega hekerske sposobnosti naj bi bile tako visoko razvite, da naj bi bil zmožen prevzeti nadzor nad uporabnikovim Facebook računom in računi vseh njegovih prijateljev, če ta sprejme njegovo prošnjo za prijateljstvo.

“On je heker, ki je povezal svoj sistem z vašim Facebook računom. Če eden od vaših kontaktov sprejme prošnjo za prijateljstvo, boste tudi vi žrtev hekerskega napada. Poskrbite, da boste vi in vaši prijatelji ostali varni. Hvala.”, je sporočilo, ki kroži po Facebook Messengerju. Do tega trenutka so to sporočilo prejeli številni uporabniki Facebooka po celem svetu.

Sporočilo je seveda lažno in do zdaj ni bilo nobenega primera, kjer bi dejansko prišlo do pravega hekerskega vdora. Ljudje smo seveda panični in v zadnjem času, ko je novic o hekerskih napadih vse več, ne preseneča, da je kar precej ljudi posredovalo sporočilo naprej. S tem niso mislili nič slabega, vendar si samo predstavljajte, kako hitro se širi neka zgodba po Facebooku. Potegavščina s hekerjem Jaydenom K. Smithom spada med variacije viralnih potegavščin, ki so na spletu prisotne že več let. V predhodnih verzijah potegavščine so nastopala imena kot so Anwar Jitou, Tanner Dwyer in Bobby Roberts.

Tovrstne potegavščine niso popolnoma nič novega za Facebook. Oktobra lani je lažno sporočilo, ki je krožilo po Facebooku vse od leta 2012, dobilo nov sunek popularnosti. V tem sporočilu je pisalo, da bo podjetje (Facebook) spremenilo politiko zasebnosti in da bo vse kar smo kdajkoli objavili, tudi tisto kar smo izbrisali, torej ves material postal javen. Edini način, kako preprečiti spremembo nastavitev zasebnosti, je bil, da kopiraš in pošlješ sporočilo naprej. Sporočilo je celo vsebovalo citate zakonov, kar je dodatno povečalo kradibilnost sporočila in tako je bilo težko razločiti, da gre za lažno potegavščino.


Prijavi napako v članku