Poslovne rešitve
22.12.2021 16:11
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Plemenite kovine so pametna naložba

Kam vložiti denar, da bo na varnem in da bo naložba bolj donosna v primerjavi s tem, da denar leži na banki? Ena bolj varnih naložb so plemenite kovine.

Ko se odločamo, da bi nekaj denarja kam vložili in upamo, da se nam bo to obrestovalo, imamo kopico možnosti. Odvisno je od tega, koliko denarja imamo na razpolago, koliko smo pripravljeni tvegati in še od vrste drugih dejavnikov. Nepremičnine, kriptovalute, plemenite kovine? Peter Slapšak iz podjetja Elementum d.o.o. se že 15 let ukvarja z naložbami – in njegov odgovor je plemenite kovine.

Kot navdušencem nad tehnologijo se nam zdi, da je vlaganje v kriptovalute dobra odločitev. Zakaj bi vložili sredstva v plemenite kovine?

Ena izmed glavnih razlik je veliko nihanje kriptovalut, ki ga pri naložbenem zlatu in srebru nismo vajeni. Druga razlika je, da kriptovalut dejansko nimate v rokah, kot je to pri naložbenem zlatu in srebru. Seveda ima oboje svoje prednosti in slabosti. Odvisno, iz katere strani pogledamo. Investicija v zlato in srebro obstaja že tisočletja, investicija v kriptovalute le nekaj let. Sami presodite, kakšen vlagatelj ste in kakšne rizike nihanja cen oz. izgube v vrednosti premoženja ste pripravljeni sprejeti.

Zakaj bi torej nekomu svetovali, naj vloži denar v zlato in srebro?
Večina si želi znižati tveganje svojih naložb in na varen način ohraniti realno vrednost premoženja. Zgodovinsko gledano premoženje v fizično zlato in srebro ohranja realno vrednost premoženja tudi bistveno bolje kot depozit na banki. Prav tako lahko zlato in srebro takoj odprodate, saj je zelo likvidna naložba. Seveda če govorimo o naložbenem zlatu in srebru. V zadnjih 15 letih je bila povprečna letna donosnost več kot 9 % na leto, kar je bistveno bolje kot nevezan ali vezan depozit na banki.

Smo v predprazničnem času. Pogosto smo brez idej za darila. Je naložbeno zlato ali srebro lahko tudi lepo darilo?

Seveda. Tudi pri nas nudimo naložbeno zlato ali srebro kot darilo ob rojstvu, poroki in ob podobnih priložnostih. Zakaj ne bi bila ena takšnih priložnosti obdarovanje ob novem letu. Za takšno darilo lahko zapravite zelo različne zneske. Tudi srebrna ploščica je lahko čudovito darilo, kupite pa jo lahko za manj kot 100 evrov.

Zaradi kratke tradicije kupovanja naložbenega zlata in srebra v Sloveniji sicer obstaja velik predsodek, da potrebuješ veliko denarja za nakup zlata ali srebra. Dejansko to ni res. Res pa je, da če kupujete manjše enote, je dobro vedeti, da se cena na gram povečuje. Zato, da bi dobili kar največ čistega zlata in srebra za svoj denar, vam priporočam, da si pred prvim nakupom vzamete čas in se z ponudnikom plemenitih kovin dodatno pogovorite.

Kako je pandemija COVID 19 vplivala na trgovanje s plemenitimi kovinami?
Obseg trgovanja s plemenitimi kovinami se je v letu 2020 in 2021 skokovito povečal. To sovpada z več dejavniki. En dejavnik je prav gotovo pandemija, ki je povečala splošno negotovost. V letu 2021 na povpraševanje vplivata dva dejavnika. Inflacija oz. rast cen na trgu surovin in hrane ter uvedba negativnih obrestnih mer za fizične osebe s strani bank.

Kakšna je pravzaprav razlika med zlatom in srebrom?
Glavna razlika je, da se zlato kopiči, srebro pa porablja. Večino zlata se uporabi za izdelavo nakita, zlatnikov, zlatih palic. Pri srebru pa je ravno obratno. Večina srebra se uporabi v proizvodnji različnih izdelkov. Takoj za nafto ima srebro največje število različnih vrst uporabe. Zaradi unikatnih lastnosti in njegove cene je srebro velikokrat nezamenljivo. Smo v obdobju, ko se zelo hitro povečujeta industrijska poraba in investicijsko povpraševanje. Zato se pričakuje porast cen srebra.

Katero plemenito kovino izbrati za naložbo, saj na voljo nista zgolj zlato in srebro, je zelo odvisno od vaših želja in ciljev. Potrebno pa je upoštevati, da priporočamo naložbe v plemenite kovine vsaj za 3 leta ali več. Pri nas bo poreklo vaših naložbenih palic popolnoma znano, ob nakupu prejmete tudi račun. V podjetju Elementum sodelujemo s kovnico, ki ima najdaljši neprekinjeni status ‘good delivery’ na svetu. To je kovnica Umicore. V kolikor še nimate razpršenega premoženja v plemenitih kovinah, je zdaj zaradi realno negativnih obrestnih mer in povečane inflacije prav gotovo ugoden čas za nakup. Prav tako lahko izbirate med enkratnim nakupom ali pa mesečnim kupovanjem zlata ali srebra, kar se je izkazalo kot odlična alternativa ali dodatek k obstoječemu drugemu pokojninskemu stebru ali ostalim rentnim varčevanjem.

Več najdete na www.elementum.si


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več

LeanIX SI d.o.o.

Mala ulica 5, 1000 Ljubljana,
Tako kot mnogi tehnološki trendi je tudi programska oprema kot storitev (SaaS) vstopila v področje najbolj uporabljenih besed, ki pa lahko marsikoga zmede. SaaS ponuja zanimivo alternativo ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več