Računalništvo, telefonija
25.02.2013 08:07
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Piran z najhitrejšim javnim brezžičnim omrežjem v državi

Brezplačen javni dostop do interneta postaja resničnost tudi na Obali, saj bodo v Piranu v naslednjih nekaj tednih postavili kar 80 dostopnih točk. Do najhitrejšega javnega brezžičnega omrežja v državi bodo imeli uporabniki tako brezplačen kot neomejen dostop.
Brezplačen brezžični dostop do interneta v Piranu trenutno dnevno uporablja okoli 700 uporabnikov.
Brezplačen brezžični dostop do interneta v Piranu trenutno dnevno uporablja okoli 700 uporabnikov.

Ljubljana je v prvi polovici februarja kot prvo slovensko mesto postavila 80 dostopnih točk, ki z brezžičnim internetom pokrivajo dele širšega mestnega središča, pri čemer je uporabnikom brezplačen dostop do spleta zagotovljen do največ uro na dan. Brezplačen javni dostop do interneta pa postaja resničnost tudi na Obali, saj bodo v Piranu v naslednjih nekaj tednih postavili kar 80 dostopnih točk. Tu bo dejansko šlo za najhitrejše javno brezžično omrežje v državi, do katerega bodo uporabniki imeli tako brezplačen kot neomejen dostop.

Trenutno je v Piranu aktivnih 50 dostopnih točk, na katerih lahko vsak uporabnik dostopa do interneta s hitrostjo do pet megabitov na sekundo, kar zagotavlja izjemno hitro deskanje po svetovnem spletu. Medtem ko so v Ljubljani za postavitev brezplačnih dostopnih točk zapravili celo premoženje, stroški projekta v Piranu znašajo le okoli 750 evrov na oddajnik, skupni stroški vzdrževanja brezžičnega omrežja pa naj bi se na letni ravni gibali med 30.000 in 40.000 evri.

V Piranu bodo z brezplačnim brezžičnim omrežjem najprej pokrili vse javne površine, kjer se zadržuje največ ljudi, v bližnji prihodnosti pa bodo omrežje razširili še na srednje šole in fakultete. Občina bo s pomočjo lokalnih podjetji brezplačni dostop do spleta zagotovila celo najbolj obiskanim restavracijam in lokalom. Občinski svetniki so namreč prepričani, da bo imel projekt brezplačnih dostopnih točk izjemno pozitivne učinke predvsem na gospodarstvo.


Prijavi napako v članku