Slika, tv, avdio
Televizorji
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
09.11.2022 13:08

Deli z drugimi:

Share

Ali je to OLED televizor, zaradi katerega boste zamenjali stari TV?

Ko stopite v dnevno sobo, je skoraj vedno tako, da vam pogled najprej uide v smeri televizorja. Televizorji so dogmatično vedno osrednja tematika družabnega prostora, bodisi v dnevni sobi ali v redkih primerih na terasi.
Foto: TP Vision
Foto: TP Vision

Ostalo pohištvo v dnevni sobi je skorajda sekundarnega pomena. Dimenzije omaric okoli televizorja prilagajamo na njegovo velikost diagonale in ne obratno. Tudi pri sami izbiri televizorja smo veliko bolj skrbni kot pri kateremkoli drugem kosu pohištva ali elektronike. Redka izjema so (namizni) računalniki, še posebej, ko se jih lotijo »naredi-si-sam« (angl. DIY) zanesenjaki.

Bolj skrbni smo zato, ker je izbire preveč. Že takoj na začetku, ko se odločamo, kako velik televizor potrebujemo, se marsikomu zatakne. Kaj šele, ko se poglobimo v samo tehnologijo televizorjev. OLED, QLED, Mini-LED, Android TV, Google TV, Ambilight, 4K, 8K, UHD, FHD, Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR, eARC … Televizorji so elektronske naprave s kopico tehnoloških oznak, ki so za povprečnega uporabnika preveč konfuzne. Manevrirati skozi ta tehnološki labirint je lahko prevelik zalogaj, zato se pogosto zanašamo na strokovna mnenja drugih uporabnikov, ki lahko razblinijo meglo okoli izbranega televizorja.

To bomo poskušali narediti tudi mi s predstavitvijo Philips televizorja 65OLED707. In še ravno pravi čas. Nogometno svetovno prvenstvo je tik pred vrati, in morda je ravno to televizor, ki vas bo prepričal v nadgradnjo.

Zlata doba kinematografije

Pandemija je odprla jez in poplavila multimedijsko pokrajino s številnimi novimi pretočnimi platformami. Nekoč osamljeni Netflix je danes v pestri družbi Disneya+, Amazon Prime, HBO, Hulu in podobnih. Ne glede na naše osebno mnenje, da je multimedijska vsebina preveč razpršena, je vseeno težko oporekati, da živimo v zlati dobi televizije, vsaj kar se tiče kvantitete, kvaliteta vsebine je zopet druga zgodba in stvar osebnega mnenja.

Kakorkoli že, po dolgem času lahko rečemo, da smo v obdobju, ko je nakup dobrega televizorja smiseln. V zadnjih dveh letih smo zaradi koronskih omejitev opazili tudi trend, ko so studii iz znanih razlogov preskočili kinematografsko predvajanje in vsebino takoj ponudili na eni izmed pretočnih platform. Dolgoročno dvomimo, da se bo ta strategija obdržala, še posebej pri večjih »blockbuster« naslovih.

Vseeno pa so v tem obdobju uporabniki po zaslugi vrhunskih televizorjih in zvočnih sistemih lahko uživali v nadpovprečni filmski izkušnji in to v udobju svojega naslonjača. Če še niste v tej skupini, berite dalje.

Philips 65OLED707 – ambientalni čarovnik

Pomemben faktor pri simuliranju kinematografske izkušnje v dnevni sobi je ustvarjanje podobnega ambienta kot v kinodvoranah. Tako kot mnogi pred njim televizor Philips 65OLED707 uporablja tehnologijo Ambilight (in Ambilight+Hue), ki na stranicah televizorja projicira ambientalno svetlobo glede na predvajan film ali glasbo. Cilj je povečati poglobljenost in narediti večji spektakel v vašem domu – poleg tega pa izgleda kulsko. Ambilight Hue je razširitev tehnologije, ki omogoča povezovanje s pametnimi svetilkami Philips Hue za še boljši ambientalni učinek.

Ambilight ne projicira svetlobe pod televizorjem, kar je dvorezen meč. Po eni strani se znebite neprijetnega bleščanja na komodi, po drugi strani pa, če boste televizor namestili na steno, je ambientalni učinek nepopoln. Želeli bi si štiristranski Ambilight z možnostjo ročnega izklopa na spodnji strani televizorja.

65-palčni (na voljo še diagonali 48 in 55 palcev) OLED televizor stoji na kromiranih nogicah na vsaki strani televizorja. Zopet bi raje videli, da bi se Philips odločil za stojalo v obliki črtke T na sredini televizorja. Zakaj? Prvotne nogice, čeprav estetsko zelo privlačne, niso priročne za postavitev zvočne letve (angl. soundbar). V tem trenutku na  žalost nimamo informacij, ali je možno v domači izvedbi menjati nogice. Tudi Philips si zelo želi, da bi televizor nadgradili s soundbar zvočnikom serije 8, saj do konca leta (od 1. 11. do 31. 12.) lahko ob kombiniranem nakupu dobite povrnjeno kupnino v vrednosti 200 €.

Če se boste odločili za zvočno letev, jo boste morali postaviti poličko nižje, da ne boste prekrivali spodnjega dela zaslona ali pa se odločiti za stensko namestitev (potrebovali boste VESA nosilec).

Zvočna letev ali druge zvočne naprave pa pravzaprav niti niso potrebne. 2.1-kanalni zvočni sistem premore izhodno moč 70 W za čudovit in močan zvok, še posebej za TV standarde. Ko smo že ravno pri zvoku, Philips 65OLED707 podpira standard Dolby Atmos, vsi HDMI vhodi podpirajo zvočni tok ARC, HDMI 2.1 vhod pa tudi nadgrajeno različico eARC. Če imate po prostorih združljive brezžične zvočnike, jih lahko povežete s televizorjem s pomočjo DTS Play-Fi in glasbo s televizorja poslušate v kuhinji, spalnici in povsod drugje, kjer želite, da vas spremlja obogateni zvok.

Uživajte v OLED veličini

Prednost OLED televizorjev so dobro poznane: globoki kontrasti, črne barve so črne, dobri koti gledanja, varčnost in vrhunska barvna natančnost. Običajno imajo slabšo svetilnost kot Q-LED zasloni, zato jih ne postavljajte navzkriž z močno dnevno svetlobo. Prav tako ne obožujejo virov toplote, ker so bolj dovzetni za nastanek fenomena, imenovanega vžgana slika (angl. burn-in). Več informacij lahko dobite v naši podrobnejši razlagi različnih zaslonskih tehnologij.

Vse to velja tudi za Philips televizor 65OLED707. Uživali boste v vseh prednostih OLED tehnologije, ki bo poskrbela, da boste s prostim očesom lahko opazili najmanjše podrobnosti v vsakem filmskem prizoru, seveda pri 4K ločljivosti. Televizor podpira vse HDR kodeke (Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive …), z izjemo Dolby Vision IQ, za izboljšanje kontrasta med temnimi in svetlimi barvami.

Pod zaslonom svojo čarovnijo izvaja Philipsov procesor P5 z umetno inteligenco. Naloga procesorja, ki je vedno vestno opravljena, je, poskrbeli za realističen prikaz prizorov. Napredni algoritmi obdelujejo slike na podoben način kot naši možgani. Rezultat so realistične bogate barve in gladko premikanje slike.

Prebudite spečega igričarja

Philips 65OLED707 je več kot le škatla za predvajanje filmov in serij. Povežite svojo najljubšo konzolo, izberite igro in prepustite se, naj vas televizor vodi do zmage. Uporabite vhod HDMI 2.1, ki podpira spremenljivo osveževanje od 40 Hz do 120 Hz pri 4K ločljivosti za najbolj gladko gaming izkušnjo. Povežete lahko tudi računalnik in glede na vrsto grafične kartice (AMD ali Nvidia) vklopite eno izmed podprtih tehnologij G-Sync ali FreeSync za preprečevanje trganje slike. Verjemite nam, da boste eden izmed redkih, ki se bo lahko pohvalil, da igra Forza Horizon 5 ali God of War: Ragnarok na 4K televizorju. Kaj bi si še sploh lahko želeli.

Philips 65OLED707 je opremljen z operacijskim sistemom Android TV, kar pomeni, da boste imeli dostop do bogate Google Play trgovine in ostalih TV dobrin. Če ste pristaš pametnega doma, lahko televizor in vse povezane naprave upravljate z Alexo ali Google Pomočnikom. V manj inteligentnih domih pa bo priloženi daljinski upravljalnik več kot dovolj.

Televizorji-Philips-65OLED707-Philips-televizor (3)

Kako bi torej najlažje opisali Philips 65OLED707? OLED kinematografska izkušnja, najboljši prijatelj igričarjev, avdiofilov in filmofilov in morda tudi vas.

Za še več informacij obiščite www.philips.si/tv, kjer vas morda preseneti tudi sama cena OLED televizorja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Philips televizorji OLED televizorji

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TP VISION
Za več informacij so vam na voljo pri TP VISION
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TP VISION? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več