Hi-fi sistemi
12.12.2009 12:34
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Philips s tehnologijo elektronske kože za domače naprave

Elektronski papir za sedaj še ni primeren za širšo uporabo.
Elektronski papir za sedaj še ni primeren za širšo uporabo.

V zadnjem času je opazen vse večji napredek tudi na področju elektronskega ali e-papirja, ki se počasi a vztrajno prebija v vsakodnevno rabo. Običajnega papirja verjetno še nekaj časa ne bo zamenjal, predvsem zaradi svoje cene, a to še ne pomeni, da ne bomo nekega dne na ta način prebirali tudi dnevnih novic in tračev.

Ravno v tem času je Philips razvil nov elektronski papir, ki s seboj prinaša tudi povsem nove možnosti uporabe. Tokrat za personalizacijo elektronskih naprav. To preprosto pomeni, da bo s to tehnologijo moč enostavno spreminjati barvo naprav, kot so denimo mobilni telefoni, MP3 predvajalniki in celo gospodinjske naprave. Te bo tako moč spreminjati glede na trenutno počutje, okus ali razpoloženje. Philips tako tehnologijo opisuje kot nekakšno elektronsko kožo domačih naprav, od tu tudi njeno ime e-skin.

Nadalje bi bila uporaba te tehnologije možna denimo tudi v oknih, s čimer bi tako lahko regulirali količino svetlobe, ki jo ta prepustijo ali pa si na njih omislili poljubno sliko. Podoben način uporabe bi bil možen tudi na stenah, s čimer bi dobili nekakšne elektronske tapete. To je možno predvsem zaradi tega, ker elektronski papir prav tako kot navaden za osvetljevanje uporablja naravno svetlobo in tako na ta način ne potrebujemo energijsko ter prostorsko potratne ozadne osvetlitve.

Zatemnjena okna ob neposredni sončni svetlobi? Svetle strehe tekom poletja in temne v času zime? Spreminjajoče se zidne barve ali tapete? Zakaj pa ne. Danes to sicer še ni mogoče, v prihodnosti pa tehnologija lahko vsekakor postane vsakodnevna realnost.

Vas zanima več iz te teme?
hišni kino

Prijavi napako v članku