Računalništvo, telefonija
15.02.2011 18:34

Deli z drugimi:

Share

Paradigma AIDA za uspešen spletni marketing

Da bi lažje razumeli bistvo spletnega marketinga, se bomo zatekli k eni izmed najbolj osnovnih marketinških paradigem. Gre za paradigmo AIDA.
Klasični tržniki, počutite se kot doma!
Klasični tržniki, počutite se kot doma!

Ko boste razumeli, kako jo apliciramo pri spletnem marketingu, boste lažje razumeli dogajanje in že kovali svoje ideje, kako izboljšati vaše spletno mesto.

Črki A in I

Prva črka A pomeni pozornost (ang. attention). Najbolj tipičen prikaz vzbujanja pozornosti so »kričeče spletne pasice«, ki morajo biti vedno izpostavljene. Zakaj? Ker so oblike in dimenzije klasičnih spletnih oglasov vnaprej predpisane po določenih standardih, se je skozi čas pojavila »slepota na oglase« (ang. banner blindness). Znano je, da uporabniki spleta zavestno ali podzavestno na spletnih straneh preprosto ignoriramo vse, kar je podobno obliki oglasov. Želimo le vsebino, oglase pa kratkomalo preskočimo. Zato morajo biti oglasi kar se da zanimivi, drugačni, animirani in kontrastni siceršnji vsebini.

Le tako bodo uporabniki spleta vaše oglase sploh opazili in prešli k naslednji črki. Črka I predstavlja zanimanje (ang. interest). Nadaljnje zanimanje lahko pri uporabnikih spleta vzbudite s privlačnim pozivom ali obljubo. Vendar bodite pri tem pozorni, da uporabnikov ne zavajate, saj lahko tako pri določenih modelih zakupa oglasov denar mečete skozi okno. Več o tem v poglavju o oglaševanju na spletu, kjer bomo predstavili različne modele oglaševanja.

Če je vaš spletni oglas izpolnil svojo nalogo, torej vzbudil pozornost in nato še zanimanje, potem ste dosegli klik na oglas in novega obiskovalca na svojem spletnem mestu.

Vaše spletno mesto naj prepriča v »DA«

Odlično, klik na oglas! Pridobili ste novega obiskovalca na vašo spletno stran. Cilj spletnega marketinga je dosežen, kajne? Napačno sklepanje! Čeprav večina klasičnih tržnikov, ki spletnega marketinga ne obvladajo, meni drugače, se zgodba v resnici na tem mestu šele zares začne.

Črka D nakazuje željo (ang. desire). V obiskovalcu, ki smo ga uspeli prepričati, da klikne oglas in obišče našo stran, moramo prebuditi željo po naslednji akciji. Kaj je ta akcija? O tem bomo govorili v nadaljevanju, predvsem v poglavju o ciljih poslovnega spletnega mesta. Za zdaj je dovolj, da razumete, da se zgodba ne zaključi s tem, da obiskovalca zgolj pritegnemo na spletno mesto.

Črka A na koncu predstavlja akcijo (ang. action). Če smo vzbudili dovolj veliko željo pri obiskovalcu po določeni akciji, bo to akcijo tudi opravil. Pri tem ga ne smemo nikakor ovirati, še več, postopek mu moramo olajšati kolikor je le mogoče. Več o tem sledi v poglavju o konverziji obiskovalcev v kupce.

Zdaj že bolj razumete, kako poteka zgodba na spletu in da se nikakor ne zaključi ob prihodu obiskovalca na (pristajalno) spletno stran. S tem razumevanjem ste dovolj dobro opremljeni za naslednje korake spletnega marketinga.

Nujno je zavedanje, da se pravi spletni marketing ne konča s klikom na oglas in prihodom obiskovalca na vašo spletno stran – takrat se zgodba šele zares začne!

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku