Programska oprema
06.10.2005 10:58

Deli z drugimi:

Share

Panda Software nominirana za nagrado EISTP

Tehnologije TruPrevent, ki jih je razvila Panda Software, so nominirane za nagrado European Information Society Technologies Prize (EISTP). Nominacijo so predlagali strokovnjaki Euro-CASE.

EISTP vsako leto nagradi izstopajoče proizvode, ki predstavljajo najboljše v evropski informacijski družbi. V zadnji, 20. izdaji nagrade je bilo predlaganih 213 inovacij iz 29 držav. Po ovrednotenju teh predlogov neodvisni strokovnjaki iz 16 držav izberejo 66 nominirancev, med katerimi je tudi Panda Sofware. “Zaradi visoke ravni udeležencev in temeljitega procesa izbire nominirancev smo še posebej ponosni, da so bile letos nominirane tehnologije TruPreventTM,” je dejal glavni tehnološki direktor v Pandi Software Inaki Urzay.

Za razliko od protivirusnih proizvodov po načelu reakcij, so tehnologije TruPrevent proaktivne in lahko odkrivajo nove grožnje z analizo obnašanja in z naprednimi tehnikami hevrističnega pregledovanja. V realnem času in transparentno se odločijo, če procesi, ki tečejo na računalniku, predstavljajo grožnjo in jih v tem primeru blokirajo. Ker te tehnologije za delo ne potrebujejo datoteke s podpisi virusov, ne potrebujejo posodabljanja, da bi odkrivale nove grožnje. Zato pri tovrstnih tehnologijah ne obstaja “okno ranljivosti”, ki je tipično za reaktivne tehnologije in zajema čas od pojava novega primerka škodljivega programja do objave posodobitev za borbo z njimi.

Panda Software je tehnologije TruPrevent razvijala tri leta. Razvijajo se še naprej in vključujejo nove tehnologije. Genetična tehnologija hevrističnega pregledovanja, Genetic Heuristic Engine, je bila vključena pred kratkim. Genetični pregled je trenutno maksimalna komponenta tehnologij za odkrivanje neznanih groženj. Integrira korelacijo digitalnih genetičnih podpisov in podroben pregled kode z algoritmi Pande Software, ki analizirajo kodo in značilne DNK nize groženj: črvov, vohunskih programov, trojancev, virusov, ipd.

Učinkovitost tehnologij TruPrevent so pregledali laboratoriji ICSA Labs, neodvisna divizija Ciber Trusta. Po izčrpnih testih so poudarili sposobnost teh tehnologij v odkrivanju škodljivega programja brez potrebe po predhodnih posodobitvah, brez lažnih pozitivnih rezultatov in z zanemarljivim vplivom na delovanje sistema. Nemški laboratorij AV-Test.org je prav tako v letošnji raziskavi, ki jo je vodil znani strokovnjak računalniške varnosti Andreas Marx, spoznal tehnologije TruPrevent za sposobne nevtralizirati vse različice črvov Zobot in IRCBot, ki sta avgusta 2005 povzročila veliko škode v pomembnih podjetjih in ustanovah, predvsem v ZDA, in sicer pred njuno identifikacijo.

Dvajset finalistov nagrade EISTP bodo strokovnjaki Euro-CASE izbrali in objavili 6. oktobra. Potem bodo predlagali tri velike nagrade Evropski komisiji, ki bo nagrade podelila na slavnostni podelitvi 23. marca 2006 na Dunaju.


Prijavi napako v članku