Računalništvo, telefonija
31.07.2010 08:44

Deli z drugimi:

Share

Panda Security sodelovala pri odkritju slovenskega hekerja

Priznani svetovni proizvajalec varnostnih rešitev, Panda Security, je skupaj s podjetjem Defence Intelligence ter mednarodnimi (FBI) in lokalnimi organi pregona spletnega kriminala pomagal ustaviti delovanje škodljivega omrežja Mariposa. Zbiranje dokazov je potrdilo, da je avtor najbolj škodljive programske opreme v zadnjih letih Slovenec, ki pa ga je Policija po zaslišanju ob plačilu varščine že izpustila na prostost.
Nova nevarna luknja v operacijskih sistemih Microsoft Windows
Nova nevarna luknja v operacijskih sistemih Microsoft Windows

Avtor škodljive kode, ki je pomagala zgraditi omrežje Mariposa, je 23-letnik iz Maribora, znan pod vzdevkom Iserdo. Obtoženi je škodljivo programsko kodo prodajal drugim napadalcem in hekerjem, odvisno od paketa rešitev pa je zanjo prejel med500 in 1500 evrov. Na osnovi njegove kode so spletni kriminalci ustvarili prek 700 škodljivih omrežij in okužili na milijone računalnikov. Strokovnjaki varnostnega podjetja Panda Security ocenjujejo, da je bila omenjena škodljiva koda deležna številnih prilagoditev in da danes obstaja skoraj 10.000 njenih izpeljank.

Botnet Mariposa, ki je obsegal kar 12,7 milijona unikatnih IP-številk okuženih računalnikov, so njegovi upravljavci izkoristili za napade na uporabnike socialnih omrežij ter storitev spletne e-pošte in okužbo njihovih računalnikov. Iz okuženih računalnikov so nato ukradli večje število digitalnih identitet ter gesel, skupaj z bančnimi in drugimi podatki. Okuženo omrežje je bilo razširjeno v več kot 200-ih državah sveta, varnostni strokovnjaki ter organi pregona pa so njegovo delovanje zaustavili 23. decembra 2009.

Družbi Defence Intelligence in Panda Security sta spremljali razpečevanje in razvoj škodljive programske kode skoraj dve leti, na seznamu žrtev pa se je poleg milijonov posameznikov iz celega sveta znašlo tudi večje število finančnih institucij, vladnih agencij ter zasebnih podjetij.

“Ponosni smo, da smo del ekipe, ki preganja spletne kriminalce, kakršen je Iserdo. Zavedamo se, da je veliko spletnih napadalcev še vedno na prostosti in da nas čaka še ogromno dela. Edini način boja proti spletnemu kriminalu je skupen nastop varnostnih podjetij ter javnih služb, ki skrbijo za varnost. V prihodnje pričakujemo tudi spremembe zakonodaj, ki bodo natančneje predvidele sankcije za spletni kriminal,” je povedal direktor podjetja Panda Security Juan Santana.

Pomočnik direktorja FBI-jevega oddelka za spletni kriminal Jeffrey Troy je dejal: “Za razliko od aretacije vlomilca smo tokrat aretirali človeka, ki mu je dal orodje in zemljevid do najboljših lokacij v neposredni bližini. Gre za velik korak pri preiskovanju in preprečevanju spletnega kriminala.”

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku