Računalništvo, telefonija
15.01.2007 16:55

Deli z drugimi:

Share

Panasonic Toyota Racing z novim dirkalnikom

Ekipa formule 1 Panasonic Toyota Racing je pred začetkom intenzivnega programa testiranj predstavila svojega izzivalca za letošnjo sezono dirk formule 1 – dirkalnik TF107. V boj za veliko nagrado se bo podal 18. marca s prvo dirko v koledarju, ki bo v Avstraliji.

Toyota je edina od enajstih ekip formule 1, ki se bo v novo sezono podala z enakim motorjem, istim proizvajalcem gum in istima voznikoma kot doslej. Edinstven pristop bo ekipi omogočil uigranost na samem začetku in nadgradnjo izkušenj iz preteklih sezon.

Toyota ima v formuli 1 visoke cilje. “Naš glavni izziv letošnje sezone je doseči prvo zmago,” je dejal predsednik in vodja ekipe Tsutomu Tomita. “Napovedali smo je že pred letom dni, vendar nam v sezoni 2006 ni uspelo. Letos želimo ta izziv doseči. Vem, da druge ekipe trdo delajo, še posebej prve tri. Imamo petletne izkušnje v F1, vendar smo še vedno mlada ekipa v primerjavi z vodilnimi, zato moramo pri svojih željah ostati zmerni. Vseeno pa jih želimo izzvati. Sem zelo naklonjen temu in osebno mislim, da moramo napasti že na prvi preizkušnji. Zelo je pomembno, da v zimskem času opravimo učinkovita testiranja in s tem pridobimo dovolj izkušenj z dirkalnikom in s pnevmatikami.”

Ekipo je v iskanju uspeha okrepil George Tadashi Yamashina, ki je decembra lani prevzel mesto podpredsednika Toyota Motorsporta. Yamashina bo dopolnil vlogi Tomite in predsednika Johna Howetta, skupaj pa bodo ekipo Panasonic Toyota Racing popeljali do uspeha. “Tomita, Howett in jaz smo kot tri puščice v japonskem pregovoru – eno puščico je enostavno zlomiti, dve težje, tri pa nemogoče,” meni Yamashina. “Seveda sem navdušen nad izzivom. Vsakič, ko dobim novo nalogo, sem zadovoljen, ne glede na njeno težavnost. Takšen je moj odnos do dela. Naš najpomembnejši cilj v letošnji sezoni je prva zmaga Toyote v formuli 1. Želimo se povzpeti na najvišjo stopničko na odru za zmagovalce. Napredovali smo na vseh področjih, pri aerodinamiki, vzmetenju in menjalniku.”

V lanskem letu ekipa ni izpolnila pričakovanj, ki jih je imela po uspehu v letu 2005. Dirkalnik TF107 jim vliva samozavest, da bo Toyota spet tekmovala v ospredju. “Vedno smo želeli zmagovati. Zato smo tukaj in zato tekmujemo,” dodaja Howett. “Leta 2005 smo razvili dobro platformo, lani pa nismo dovolj napredovali. Kar zadeva hitrost, smo imeli tretji najhitrejši dirkalnik. Razliko z Renaultom smo proti koncu sezone uspešno zmanjšali, Ferrari pa je ostal v ospredju. Čeprav rezultati tega niso kazali, menim, da smo sedaj pripravljeni tekmovati z najboljšimi, kar zadeva hitrost. Ekipa ima za seboj zgrešeno sezono 2006, vendar ima sedaj dirkalnik v duhu “kaizena” oziroma stalnih izboljšav prednost zaradi pridobljenega znanja in izkušenj.”

TF107 je popolnoma nov dirkalnik, v katerem skoraj ni delov iz njegovih predhodnikov TF106 in TF106B. “Močno smo ga spremenili že v sami zasnovi,” je povedal Howett. “Ko smo pogonski agregat V10 zamenjali z V8, je zadek motorja ostal enak, šasija in rezervoar goriva pa sta zapolnila prostor na mestu manjkajočih dveh cilindrov. Zdaj smo agregat pomaknili naprej in se močno potrudili, da imamo še vedno zajeten rezervoar, menjalnik pa je daljši.”

“Aerodinamika je precej izboljšana, vsi elementi šasije so zasnovani za čim boljši izkoristek. Celoten koncept “monocoque” smo spremenili z vidika višine in lege. Prej je bil dirkalnik precej nizek, zdaj pa je višji. Izboljšali smo vzmetenje, pripravljamo pa še vrsto izboljšav, ki nam lahko prinesejo uspe,” je dodal Howett.

Leta 2006 je Toyota presedlala na pnevmatike Bridgestone, kar ji daje letos prednost, saj bo japonski proizvajalec edini dobavitelj formule 1. Izkušnje pri prilagajanju novim pnevmatikam bodo ekipi omogočile njihov najboljši izkoristek. “Bridgestone smo izbrali pred letom dni,” pravi Tomita. “Na začetku smo imeli nekaj težav. Primerjal bi jih z vremenom. Med zimskimi testiranji in na začetku sezone je bilo oblačno, na sredi leta so se oblaki začeli trgati, na koncu sezone pa je bilo že povsem sončno vreme. Vso sezono smo imeli vzpone in padce, vendar smo se v letu 2006 veliko naučili. Spoznali smo, kako ravnati s pnevmatikami, še posebej pri različnih temperaturah, nastavitvah vzmetenja in podtlaku.”

Panasonic – glavni partner
Panasonicova vpletenost v ekipo Toyota temelji na dolgem in zvestem sodelovanju na področju razvoja različnih tehnologij, kot so avtomobilski avdiovizualni sistemi in akumulatorji za hibridna vozila.

Panasonic, eno vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij, namenja velik del sredstev raziskovalnim laboratorijem in proizvodnim oddelkom, ki uspešno razvijajo in implementirajo vrhunske tehnologije za prihodnost. Panasonic ni samo proizvajalec pestre palete izdelkov, pač pa je tudi dobavitelj elektronskih komponent. Njegovi inženirji ves čas prestavljajo tehnološke meje, od plazmatskih televizijskih sprejemnikov velikega formata do DVD-predvajalnikov za osebne računalnike. Mnoga podjetja uporabljajo Panasonicovo strokovno znanje in izkušnje pri izboljšavi lastnih izdelkov.


Prijavi napako v članku