Telefoni
24.07.2013 11:35
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni mobilni telefon Ubuntu Edge v maju!

Organizacija Canonical je na spletnem portalu Indiegogo pričela zbirati sredstva za pripravo prvega pametnega mobilnega telefona, ki bo poganjal operacijski sistem Ubuntu. Mobilnik Ubuntu Edge bo ugledal luč sveta, če bo organizaciji uspelo zbrati sredstva v višini preračunanih 24 milijonov evrov.
Pametni mobilni telefon Ubuntu Edge bo lahko brez težav nadomestil celo osebni računalnik!
Pametni mobilni telefon Ubuntu Edge bo lahko brez težav nadomestil celo osebni računalnik!

Pametni mobilni telefon Ubuntu Edge bo na voljo maja prihodnje leto. Organizacija Canonical je namreč pričela zbirati sredstva za izdelavo mobilnika, ki bo poganjal mobilno različico priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Načrti organizacije so ambiciozni, saj ta za namene izdelave lastnega mobilnika želi skupno zbrati kar preračunanih 24 milijonov evrov denarnih sredstev.

Za nakup mobilnika Ubuntu Edge je v predprodaji potrebno odšteti preračunanih 460 evrov, ob pričetku prodaje pa se bo njegova maloprodajna cena povzpela na preračunanih 620 evrov. Za ta denar bodo kupci prejeli mobilno napravo, ki bo opremljena s sistemskim pomnilnikom kapacitete vsaj štirih gigabajtov, vgrajenim pomnilnikom z vsaj 128 gigabajti prostora in večjedrnim procesorjem. Za prikaz slik bo na voljo zaslon s 4,5-palčno (11,4-centimetrsko) diagonalo in ločljivostjo 1.280 x 720 slikovnih točk, medtem ko bosta zajemu fotografij in opravljanju video konferenc kos digitalni fotoaparat in spletna kamera ločljivosti osem in dveh milijonov slikovnih točk.

Pametni mobilni telefon Ubuntu Edge se bo lahko pobahal še s podporo mobilnemu omrežju 4G/LTE, safirnim steklom za zaščito zaslona ter možnostjo namestitve operacijskega sistema Android. Podjetje Cononical zagotavlja, da se bo njihov pametni mobilni telefon dejansko lahko »obnašal« kot namizni računalnik, če bomo nanj priključili zunanji zaslon in tipkovnico, pri čemer bomo za ta namen potrebovali le kabel oziroma brezžično povezavo Wi-Fi.


Prijavi napako v članku