Računalništvo, telefonija
02.01.2018 06:57

Deli z drugimi:

Share

Pametne žarnice kot sredstvo za pomoč starejšim?

Pametna žarnica bi lahko tako zaznala padce kot sprožila klic na pomoč.
Pametna žarnica bi lahko tako zaznala padce kot sprožila klic na pomoč.

Danes vedno bolj prisegamo na raznovrstne pametne naprave, kot so telefoni, televizorji, zapestnice, svetilke ter celo dežniki. Podjetje HTC pa je šlo še nekoliko dlje, saj je pripravilo prototip pametne žarnice, ki bi lahko reševala življenja. Njihov novi izum namreč temelji na osnovi tehnologije očal za navidezno resničnost HTC Vive VR in sicer dela, ki je zmožen spremljati dogajanje v določenem prostoru.

Podjetje HTC vidi uporabnost svojega izuma predvsem v prostorih, kot je na primer kopalnica, saj se tu pripeti največ nesreč v domačem okolju, predvsem pa pri starejših osebah. Pametna žarnica bo namreč zmožna ugotoviti ali je oseba v določenem prostoru padla ali pa se predolgo nahaja v prostoru. Novi izum namreč uporablja tipala za sledenje gibanju in drugim parametrom. V primeru nuje pa bo pametna žarnica zmožna cela poklicati na pomoč, povezali pa jo bomo lahko celo v sistem pametnega doma.

Pametna žarnica podjetje HTC je še vedno v prototipni fazi, a kaže na to, kako namerava podjetje uporabiti tehnologijo za navidezno resničnost z namenom zagotavljanja večje varnosti v naših domovih. Zagotovo pa lahko v prihodnje pričakujemo še več tovrstnih naprav, ki bodo postale del pametnih domov.


Prijavi napako v članku