Industrija
26.04.2021 08:30
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametna tehnologija, ki izboljšuje avtomatizacijo

Potreba po izboljšanju učinkovitosti procesa v proizvodnji je stalnica. Povezljivost in neposredna komunikacija med opremo in kontrolnimi napravami z vgrajeno diagnostiko prinašata kup koristi.

Digitalizacija v industriji mora slediti razvoju industrije 4.0, ki prinaša vrsto prednosti pred konkurenco. Izraza »industrija 4.0« in »IoT« (internet stvari) postajata vsakdanjik, posledično pa imamo tudi vse več industrijskih objektov, ki jim pravimo kar »pametne tovarne«. Ti izrazi so jedro razvoja avtomatizacije in izboljšanja procesov.

Proizvajalci so pod vse večjim pritiskom po hitrem odzivu in izpolnjevanju zahtev kupcev. To vodi k potrebi po izboljšanju proizvodne učinkovitosti in pričakovanja še povečuje, tudi ko govorimo o tehtanju in s tem povezanimi rešitvami, ki poenostavljajo procese, pospešujejo avtomatizacijo in zagotavljajo vidnost podatkov v realnem času.

Napredna opozorila

Pri tradicionalnem delu se podatki pogosto zajemajo, dokumentirajo in distribuirajo z različnimi stopnjami posredovanja zaposlenega. Vzdrževalne ekipe lahko na primer spremljajo ključne parametre opreme in beležijo njeno delovanje. Pri tem pa ni nujno, da se bomo izognili popolni zaustavitvi določenega dela proizvodnje, ki se lahko zgodi v primeru, da vzdrževalec ne opazi nekega minimalnega odstopanja od sprejemljive tolerance. Vgrajena diagnostika se temu izogne, saj zagotavlja napredna opozorila, preden se linija ustavi. Pri tem pa je praktično nemogoče, da bi se zmotila ali kaj spregledala. Sodobna oprema za tehtanje in pregledovanje nadzira delovanje, zbira kritične podatke o pakirnih linijah in zagotavlja analize v realnem času.

Najsodobnejša tehnologija tehtanja temelji na pametnih merilnih celicah z integriranimi mikroprocesorji za obdelavo signalov neposredno na »točki dela«. To odpravlja napake pri prenosu podatkov ter izboljša natančnost in doslednost rezultatov. Prav ta inteligenca omogoča neprekinjeno analizo postopkov. Uspešno in neuspešno tehtanje ali postopna izguba zmogljivosti – tehnologiji nič ne bo ušlo in o tem vas bo vedno tudi obvestila.

Zunanja programska podpora

Industrijo 4.0 je mogoče podpreti tudi z uporabo zunanjih programskih paketov. Programska oprema ProdX na primer odstrani potrebo po postopkih ročnega zbiranja podatkov z avtomatiziranim zbiranjem podatkov iz naprav za pregled izdelkov. Programska oprema Collect+ prinaša novo perspektivo ročnim postopkom prikaza ključnih kazalnikov uspešnosti ročnega razdeljevanja in tehtanja …

ACI400 IIoT Edge Device z IIoT Gate-way Suite povezuje stare in nove tehtnice z IT-jem ali Cloudom prek OPC UA ali MQTT.

Možnosti oblačnega povezovanja, ki presežejo pričakovanja

Inženirji in sistemski integratorji morajo upoštevati pričakovanja svojih strank glede MES (upravljanje proizvodnje), ERP (načrtovanje virov) sistema in povezljivosti v oblak. METTLER TOLEDO ponuja standarde povezljivosti za komunikacijo z množico nadzornih, IT in oblačnih sistemov ter se s tem izkaže kot idealni partner, ki bo presegel vaša pričakovanja. Za končne uporabnike standardizira svoje nadzorne sisteme, komunikacijske tehnologije, informacijske sisteme in od nedavnega tudi oblačne storitve. To zmanjša potrebe po vzdrževanju infrastrukture na področju nabave, usposabljanja, varnosti podatkov in upravljanja nadomestnih delov. Najpomembneje je prav to, da poenostavlja procese in seveda zniža stroške.

Omenjena zahteva po storitvah v oblaku s številnimi ponudniki in novimi komunikacijskimi tehnologijami, ki vstopajo na trg, lahko poveča problem standardizirane komunikacije. METTLER TOLEDO ima za to rešitev. Njihove rešitve namreč opremo za tehtanje povežejo s storitvami v oblaku prek standarda OPC UA in komunikacijskega protokola MQTT. Povežejo lahko tako novo kot že nameščeno opremo, kar odpravlja potrebo po tem, da bi se podjetje moralo posloviti od še delujoče opreme.

Sposobnost zbiranja podrobnih informacij, skupaj z vgrajeno napredno diagnostiko omogoča izboljšan pristop k nadzoru in optimizaciji procesov, ki sta predpogoj za industrijo 4.0. Inteligentni senzorji utirajo pot zmanjšanju zastojev, hitrejšemu odpravljanju morebitnih težav, kar vodi do izboljšanja kakovosti, avtomatizacije in produktivnosti. Več najdete na www.mt.com. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
industrija Industrija 4.0

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

NARVIS d.o.o.

Cesta XIV. divizije 5, 2000 Maribor, Tel: 02 620 35 90
Potrebujete kakovostne IT storitve, računalniško podporo in poslovne IT rešitve na ključ? Podjetje Narvis d.o.o. z najsodobnejšimi znanji zagotavlja kakovostno delovanje IT opreme ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več