Računalništvo, telefonija
19.02.2009 08:23
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Padec polovice obtožb zoper Piratski zaliv


Prvo bitko je dobil The Pirate Bay!

Štirje upravljavci spletne strani The Pirate Bay, na kateri najdemo več milijonov povezav do bolj ali manj legalnih datotek, so se pred kratkim znašli na zatožni klopi. Domnevnim piratom se je pričelo trinajstdnevno zaslišanje pred sodnim senatom, katero bo hkrati tudi eno zadnjih dejanj pred epilogom sodnega procesa, ki bo zagotovo imel velik vpliv tudi na prihodnje podobne primere širom sveta. Švedsko tožilstvo je pred pričetkom sojenja od upravljavcev spletne strani The Pirate Bay zahtevalo 112 tisoč evrov kazni zaradi spletnih oglasov, glasbena in filmska industrija pa sta zahtevala približno enajst milijonov evrov odškodnine.

Ker so v državnem tožilstvu večinoma zaposleni predvsem drugorazredni pravniki, ne preseneča, da je prišlo že po pičlih dveh dneh sojenja do zanimivega preobrata v korist tožene stranke. Tožilstvo je namreč imelo hude težave z dokazovanjem, da so uporabniki pri prenosu spornih datotek dejansko uporabljali sledilnike spletne strani The Pirate Bay. Ker glavni tožilec Hakan Roswall sodnemu senati ni znal razložiti niti delovanja sistema DHT (Distributed Hash Table), je bilo švedsko tožilstvo primorano iz obtožnice odstraniti kar polovico obtožb proti četverici obtoženih. To pomeni, da upravljavci ne bodo več odgovarjali za pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic, ampak le za omogočanje dostopa do piratskih vsebin, v kolikor bo tožilstvu seveda uspelo dokazati njihovo krivdo.

Obramba je bila nad razpletom navdušena in sedaj še trdneje verjame v končno zmago svojih strank. Tožilstvo seveda še ni vrglo puške v koruzo, saj meni, da jim bo manjše število obtožb dodatno olajšalo delo. Še lažje delo pa bi imeli, če bi v celoti ovrgli obtožnico zoper upravljavce spletne strani The Pirate Bay, a ne?


Prijavi napako v članku