Računalništvo, telefonija
26.05.2008 11:05
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Osrednji spletni portal za Slovence po svetu

V poletnih mesecih bo na spletnem naslovu Slovenci.si zaživel osrednji spletni portal za Slovence po svetu. Zamisel o vzpostavitvi osrednjega portala za Slovence po svetu na Arcturju zori že nekaj let, pravijo. Zamisel, ki so jo podprli številni sogovorniki iz kulturnih, znanstvenih in političnih krogov, so dopolnjevali in nadgrajevali vzporedno z razvojem spletnih tehnologij ter skozi pogovore z vladnimi in nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju izseljenstva.

Njihovo dolgoletno in široko zastavljeno načrtovanje je obrodilo sadove: na letošnjem razpisu za sofinanciranje projektov sodelovanja s Slovenci po svetu, ki ga vsako leto razpiše Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, so štiri organizacije civilne družbe za sodelovanje s Slovenci po svetu nastopile s skupnim projektom izvedbe portala. Slovenska izseljenska matica, Svetovni slovenski kongres, Slovenija v svetu in Rafaelova družba so tako podpisale pogodbo z Arcturjem, ki bo pripravil grafično in tehnično zasnovo portala ter vodil njegovo realizacijo. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pa bo pri pripravi vsebin prevzel koordinacijsko vlogo, predvsem na področju sodelovanja z drugimi državnimi organi.

Enoten spletni portal Slovenci.si bo od poletja dalje Slovencem po svetu, uporabnikom v domovini, pa tudi vsem ostalim nudil ažurne informacije o Slovencih po svetu, o delu vseh vladnih služb in organizacij civilne družbe v Sloveniji in društev po svetu, manjkalo pa ne bo tudi bolj poljudnih vsebin o Sloveniji. Poleg sporočil, koledarja prireditev in uporabnih informacij bo portal vseboval tudi ažuren register vseh društev Slovencev po svetu.

Načrtovana so sodobna spletna orodja za medsebojno komunikacijo in oblikovanje spletne skupnosti, ki bodo izseljencem pomagala ohranjati medsebojne stike, stike z domovino in nenazadnje s slovenskim jezikom in kulturo.

Izvedba tovrstnega portala pred vse njegove ustvarjalce postavlja kar nekaj zahtevnih izzivov – predvsem zaradi številnosti in raznolikosti uporabnikov, ki jim je namenjen: gre za ljudi iz zelo različnih kulturnih in družbenih okolij in širokega starostnega razpona. Kljub raznolikosti pa vse povezuje dejstvo, da izhajajo iz Slovenije – in po tej plati bo imel portal Sloveci.si priložnost, da postane eno pomembnejših orodij združevanja in povezovanja.


Prijavi napako v članku