Računalništvo, telefonija
28.07.2004 14:32

Deli z drugimi:

Share

Oranžni alarm zaradi črva Mydoom.N

Odkrit je bil nov črv Mydoom.N, nova različica znanega črva Mydoom. V mednarodni mreži tehnične podpore Pande Software že več dni prejemajo številna poročila o incidentih z novim črvom. Mydoom.N je povzročil kritične probleme tudi v nekaterih iskalnikih, kot so Google, Altavista, Lycos and Yahoo!.

Mydoom.N preverja vse e-poštne naslove, ukradene iz računalnikov v iskalnikih Lycos, Altavista, Yahoo in Google. Ti iskalniki, preplavljeni z zahtevami, niso več pravilno delovali. To dejstvo je povzročilo povečanje prometa na internetu, kar lahko prizadene celoten internet.

Mydoom.N se hitro širi po e-pošti po vsem svetu, tako da bo lahko število prizadetih računalnikov zelo visoko. Zelo verjetno je, da se e-poštni sistemi upočasnijo zaradi velikega prometa, ki ga generira ta črv. Mydoom.N se širi po e-pošti z uporabo lastnih SMTP procedur. Namesti datoteko EXE, ki odpre vrata in pregleduje promet preko njih ter se tako obnaša kot stranska vrata. S tem omogoči hekerjem, da na daljavo dostopijo do prizadetega računalnika ter izvedejo akcije, ki lahko prizadenejo zaupnost ali motijo normalno delo. Da bi zmanjšala posledice, Panda Software vsem uporabnikom ponuja brezplačno orodje PQRemove, s katerim lahko odkrijejo in onemogočijo črva Mydoom.N. To orodje je dostopno na naslovu: http://www.pandasoftware.com/download/utilities/.


Prijavi napako v članku