Programska oprema
06.09.2006 08:10

Deli z drugimi:

Share

Oracle Application Express Release 2.2

Oracle je objavil dobavljivost brezplačnega orodja, ki uporabnikom omogoča preprosto izgradnjo, vpeljavo in upravljanje varnih spletnih aplikacij z uporabo spletnega brskalnika.

Oracle Application Express Release 2.2 vsebuje večje število izboljšav, ki zmanjšujejo kompleksnost razvoja in nameščanja spletnih aplikaciji. V novi različici je razvito aplikacijo mogoče zelo enostavno pripraviti za prenos na drug sistem in jo tam tudi namestiti. Za prenos se pripravi datoteka z vsemi objekti, potrebnimi za delovanje aplikacije, kar omogoča preprosto namestitev aplikacij v druge podatkovne zbirke Oracle, ki podpirajo Oracle Application Express. Nova rešitev sedaj med drugim ponuja tudi nov preiskovalnik vsebin spletne strani, podporo na nivoju komponent in čarovnik za nadzor dostopa do aplikacij.

Oracle Application Express je razvojno orodje za aplikacije, ki temeljijo na spletu in je integriran v vse različice Oracle Database 10g in Oracle9i Database Release 2. To orodje omogoča uporabnikom z omejenimi programerskimi izkušnjami hiter razvoj razširljivih spletnih aplikacij, ki jih je mogoče takoj namestiti desetinam, stotinam ali celo tisočim uporabnikov.

“Na tisoče uporabnikov je izbralo Oracle Application Express za izgradnjo varnih spletnih aplikacij, ki lahko izkoristijo zmogljivost, zanesljivost in razširljivost Oraclove podatkovne zbirke,” je povedal Michael Hichwa, podpredsednik razvoja programske opreme pri Oraclu. “Zavezani smo, da svojim strankam ponudimo orodje, ki ga je preprosto uporabljati in se ponaša s širokim naborom zmogljivosti, ki uporabnikom omogočajo učinkovito razvijati in vpeljevati spletne aplikacije.”

Nove lastnosti v Oracle Application Express Release 2.2 vključujejo:
” Prenos aplikacij na druge sisteme (“Pakiranje”)- poenostavlja korake, ki so potrebni za izvoz in namestitev aplikacije v drugo podatkovno zbirko Oracle, ki poganja Oracle Application Express;
” Čarovnik za nadzor dostopa – uporabnikom omogoča izgradnjo sistema nadzora dostopa do aplikacij, posameznih strani ali komponent strani;
” Opombe razvijalca – omogoča razvijalcem dodajati opombe pri aplikacijah, straneh ali skupinah strani;
” Preiskovalnik spletne strani – uporabnikom omogoča iskanje premetov, strani, poizvedb, tabel ali predmetov PL/SQL znotraj strani aplikacije;
” Slovar metapodatkov Oracle Application Express – slovar podatkov prikaže metapodatke aplikacij, kar uporabnikom omogoča pisanje prilagojene dokumentacije, izvajanje ad hoc metapodatkovnih poročil in dostop do metapodatkov iz aplikacij.

V novi različici Oracle Application Express-a so izboljšane tudi možnosti poročanja in izboljšan uporabniški vmesnik, kar omogoča hitrejši razvoj aplikacij in krajše testiranje.

Oracle Application Express pomaga organizacijam pri zmanjševanju stroškov in časa razvoja
Allianz Insurance Management Asia Pacific Pte Ltd, Singapore je članica Allianz AG Group, globalne skupine za zavarovalništvo, bančništvo in upravljanje s premoženjem. IT oddelek Allianz Insurance Management Asia Pacific uporablja Oracle Application Express za hitro izdelavo prototipov, razvoj in vpeljavo spletnih aplikacij za uporabo v celotni daljnovzhodni regiji.

“Oracle Application Express nam je pomagal pri hitri izgradnji spletnih aplikacij,” je povedal Parthasarathy K, regionalni tehnični strokovnjak pri Allianz Insurance Management Asia Pacific Pte Ltd, Singapore. “Na začetku le preprost prototipni model za pomoč pri zbiranju želja uporabnikov za naš nov izdelek zavarovanja hišnih ljubljenčkov na Japonskem, se je hitro razvil v začasni sistem in je trenutno v postopku izdelave produkcijske različice. Kratek čas, ki je potreben za obvladovanje dela z Oracle Application Express in podpora za več jezikov sta nam omogočila razviti aplikacijo v angleščini in jo vpeljati v japonščini v zelo kratkem času.”

Podjetje Bessemer Trust s sedežem v New Yorku že stoletje postavlja temelje upravljanju premoženja s prilagojenimi storitvami in dolgoročnimi investicijskimi načrti za bogate posameznike in družine. Z uporabo Oracle Application Express so pri Bessemer Trust razvili spletno aplikacijo, ki s poenotenjem predhodno ročnih postopkov v celotni organizaciji izboljšuje učinkovitost. Tako je na primer podjetje predstavilo aplikacijo za poročila, ki je zamenjala papirnati obrazec in postopek, ki je temeljil na preglednicah. V podjetju so tudi razvili aplikacijo za registracijo in načrtovanje aplikacij, ki je nadomestila ročni postopek ter aplikacijo za sledenje preprostim poizvedbam in vzdrževanju podatkov.

“Oracle Application Express je k podatkom usmerjeno razvojno orodje z izjemno preprostim načinom rabe,” je povedal Vikas Agnihotri, podpredsednik Bessemer Trust. “Arhitektura je zelo preprosta. Vsi sestavni deli aplikacije so shranjeni kot metapodatki v običajnih Oraclovih tabelah. To nam je v izjemno kratkem času omogočilo pripraviti avtomatizirane rešitve doslej ročnih poslovnih procesov, kjer je bila možnost napake zelo velika.”

Svetovalno podjetje Sumner Technologies LLC s sedežem v Vienni, v ameriški zvezni državi Virginia, opravlja storitve za zasebni sektor, zvezno upravo, zdravstvene organizacije in visokošolske ustanove. Podjetje je specializirano za hiter in varen razvoj spletnih aplikacij z uporabo Oracle Application Express. Pri Sumner Technologies so za svoje stranke zgradili večje število spletnih aplikacij, ki temeljijo na Oracle Application Express in vključujejo orodja za migracijo podatkov, sistem za skladnost z računovodsko zakonodajo Sarbanes-Oxley, sistem za upravljanje namestitve študentov in aplikacije, ki se integrirajo z Oracle E-Business Suite.

“Oracle Application Express ni namenjen zgolj preoblikovanju razpredelnic za objavo v spletu,” je povedal Scott Spendolini, predsednik Sumner Technologies, LLC. “Z Oracle Application Express gradimo napredne in ključne aplikacije, ki nudijo širok nabor rešitev za vse vrste strank. Samodejno nam omogoča integracijo z bolj zmogljivimi lastnostmi Oracle baze podatkov in Oracle aplikacijskega Application Server, s čimer lahko pripravimo rešitve za svoje stranke, ki v glavnem temeljijo na lastnostih Oraclovega nabora tehnologij. Tako prihranijo čas in denar.”

Neodvisno raziskovalno podjetje odkrilo zmogljivosti Oracle Application Expressa
Tekom zadnjih 12 mesecev je raziskovalno podjetje Forrester Research opravilo pogovore z 25 velikimi podjetji, ki so uporabniki Oraclovih rešitev in dobilo vpogled v njihove izkušnje z uporabo Oracle Application Express. Rezultati raziskave so bili nedavno objavljeni v poročilu z naslovom: “Oracle Application Express pripomore k hitri izgradnji spletnih aplikacij(1).” Avtor je višji analitik Noel Yuhanna, ki je odkril, da se je vpeljava Oracle Application Express povečala dvakratno v zadnjem koledarskem letu, saj je rešitev preprosta za uporabo, prihrani denar pri konsolidaciji razpredelnic in namiznih podatkovnih zbirk ter je na voljo brezplačno s podatkovno zbirko Oracle Database. Yuhama je zapisal: “Velika podjetja, ki iščejo hitro orodje za razvoj aplikacij v Oraclu, ki ga je preprosto uporabljati, bodo zelo zadovoljna za Oracle Application Express. Oracle Application Express ni nadomestilo za Javo ali .NET, lahko pa pomaga pri hitrem razvoju in vpeljavi spletnih aplikacij.”


Prijavi napako v članku