Digitalizacija
Poslovne rešitve
18.04.2024 11:04

Deli z drugimi:

Share

Optimizirajte porabo energentov z nadzorno-merilnim sistemom

Cene električne energije ter drugih energentov se hitro spreminjajo, to pa pomeni dodaten pritisk za podjetja, ki se nenehno soočajo z izzivom ohranjanja konkurenčnosti.
Foto: Socomec
Foto: Socomec

Z energenti moramo biti preudarni. Vedeti moramo, koliko jih porabimo in zakaj. Rešitev torej pogosto leži v optimizaciji energetske politike ter vgradnji učinkovitih nadzorno-merilnih sistemov. Ti omogočajo natančen nadzor nad porabo energije ter s tem povezanimi stroški.

Prav zato, ker smo zaradi navedenih razlogov postali pozorni na rabo energije, v skupini Socomec opažajo, da zanimanje investitorjev za nadzorno-merilne sisteme narašča. V ospredju pa ni le učinkovita raba energije, temveč tudi zagotavljanje točnosti merjenja, fleksibilnosti ter možnosti prihranka pri namestitvi in upravljanju.

Kako vzpostaviti sodoben nadzorno-merilni sistem, ki bo svoje naloge učinkovito opravljal naslednjih 15 do 20 let?

Sistem naj bo fleksibilen

Visoka stopnja fleksibilnosti pri montaži je pri sodobnih nadzorno-merilnih sistemih pogosto eden ključnih dejavnikov. Montaža mora biti enostavna, prav tako pa morajo nadzorno-merilni sistemi omogočati enostavno povezavo v sistem nadzora in intuitivno upravljanje. Sistem mora omogočati merjenje AC in DC veličin, tako za enofazne kot trifazne porabnike, hkrati pa mora nuditi možnost štetja pulzov porabe drugih energentov ter nadzora stanja stikalno-zaščitne opreme. Pomembno je tudi, da se montaža lahko izvede brez prekinitve napajanja (retrofit).

Točnost merjenja je temelj zanesljivega nadzora

Za zanesljivo delovanje nadzorno-merilnih sistemov je pomembna tudi visoka stopnja točnosti merjenja. Razred točnosti meritev je po standardu IEC 61557-12 0,5% (merilni modul in merilni senzor skupaj) za merilno območje od 2 do 120 % In. V praksi to pomeni od 0,1 A do 7.200 A. Fleksibilni tokovni senzorji, ki objamejo katerikoli vodnik, zagotavljajo prilagodljivost in kar najmanj montažnega prostora.


Pri nadzorno merilnih sistemih moramo v ospredje postaviti učinkovito rabo energije, zagotavljanje točnosti merjenja, fleksibilnosti ter možnosti prihranka pri namestitvi in upravljanju.


Prihranek je zagotovljen

Implementacija sistema Diris Digiware prinaša številne prednosti. Izstopata predvsem do 4-krat hitrejša montaža ter manjša poraba kabla. Ti so dobavljeni z RJ12 in RJ45 konektorji. Načeloma ni potrebnih izrezov 92 x 92 mm v vrata omare (zgolj v primeru vizualizacije meritev na zaslonu). Poleg tega kompaktna izvedba z moduli širine 18 mm omogoča montažo v omari na majhnem prostoru.

Povezljivost in analiza podatkov

Sodobni nadzorno-merilni sistemi, kakršen je Diris Digiware, morajo omogočati tudi enostavno povezljivost z drugimi sistemi ter nuditi možnosti za analizo podatkov. Komunikacijski vmesnik sistema prejema podatke iz merilnih modulov in preko Ethernet vmesnika komunicira v lokalni mreži. Podatki so preko Modbus TCP/SNMP/BACnet IP protokolov na voljo kateremukoli CNS ali BMS nadzornemu sistemu. Za uporabnike brez lastnega nadzornega sistema je na voljo tudi brezplačni spletni strežnik WEBVIEW, ki omogoča analizo energetske učinkovitosti. V določenih modelih komunikacijskih vmesnikov je vdelan in dostopen preko spletnega brskalnika v lokalni mreži.

Socomec – zanesljivo in učinkovito

Pri naložbah v nadzorno-merilne sisteme je pomembna osredotočenost na učinkovitost, zanesljivost ter prihranek pri namestitvi in upravljanju. Za uporabnike je ključna tudi enostavna integracija v obstoječe nadzorne sisteme. Vse to vam zagotovijo rešitve skupine Socomec. Več lahko najdete na www.socomec.com (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SOCOMEC SICON d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SOCOMEC SICON d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SOCOMEC SICON d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667