Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
14.12.2023 11:45
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Opolnomočenje žensk na področju STEM: premagovanje ovir in gradnja mostov

V nenehno razvijajočem področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) je vloga žensk vedno bolj pomembna.
Women in STEM skupina, Danfoss Trata Slovenija skupaj z direktorico Danfoss Trate - Saško Rihtaršič, ki je naša velika podpornica. Foto: Danfoss Trata
Women in STEM skupina, Danfoss Trata Slovenija skupaj z direktorico Danfoss Trate - Saško Rihtaršič, ki je naša velika podpornica. Foto: Danfoss Trata

Čeprav so ta področja v preteklosti zaznamovala nesorazmerja med spoloma, opažamo napredek pri ustvarjanju bolj vključujočega in enakopravnega okolja. V tem članku so predstavljeni ključni cilji, ki njim sledimo pri spodbujanju enakosti spolov na področju STEM, poudarjene zgodbe o uspehu žensk in prikazana prizadevanja podjetij, kot je Danfoss Trata v Sloveniji, pri spodbujanju raznolikosti in vključevanja obeh spolov enakovredno.

Enakopravnost v STEM: premagovanje razlik med spoloma

V preteklosti so bile ženske v poklicih STEM premalo zastopane in so se soočale s številnimi izzivi pri prebijanju steklenega stropa*. Vendar se trend spreminja, saj se vse bolj priznava pomen raznolikosti pri spodbujanju inovacij in reševanju problemov. Podjetja in organizacije si dejavno prizadevajo za odpravljanje ovir in zagotavljanje enakih možnosti za oba spola.

Priložnosti je veliko: ustvarjanje poti za ženske na področju STEM

Spodbujanje žensk na področju STEM ni le vprašanje enakosti; gre za izkoriščanje velikega nabora talentov, ki so bili predolgo premalo izkoriščeni. Podjetja se vse bolj zavedajo prednosti raznolike delovne sile in dejavno iščejo načine, kako ženskam v STEM ponuditi priložnosti. Pobude, kot so mentorski programi, štipendije in pripravništva, ki so posebej namenjeni ženskam,  postajajo vse bolj običajne, kar ustvarja bolj podporen ekosistem v poslovnem svetu.

Različni pristopi, enak uspeh: praznovanje raznolikosti

Ključnega pomena je, da se zavedamo, da lahko ženske na področja STEM prinašajo različne perspektive in pristope. Te razlike ne smemo obravnavati kot oviro, temveč jih je treba slaviti kot prednosti. Raznolike skupine bolje rešujejo probleme in povečujejo inovativnost. Ženske na področju STEM dokazujejo, da uspeh ne pozna spola, njihove edinstvene perspektive pa pomembno prispevajo k napredku na svojih področjih.

Podpora skupnosti: spodbujanje mreženja za ženske v STEM

Za uspeh žensk v STEM je bistvenega pomena oblikovanje močne skupnosti. Dogodki za mreženje, konference in spletne platforme so prostor, kjer se ženske lahko povezujejo, si izmenjujejo izkušnje in se podpirajo. S spodbujanjem občutka skupnosti so ženske bolje opremljene za premagovanje izzivov, s katerimi se lahko soočajo v panogah, kjer prevladujejo moški. Aktivno skupino Women in STEM imamo tudi v podjetju Danfoss Trata d.o.o. Slovenija.

Women in STEM, Slovenija, ki jo vodita Špela Sedej in Tajda Pirnat, je organizirala dogodek na temo GPT. Govorca sta bila dr. Boris Cergol in Špela Poklukar, Endava.

Podpora vodstva: vodstvo – ključna podpora za spremembe

Za trajne spremembe je bistvena podpora z vrha. Napredna podjetja dejavno spodbujajo raznolikost spolov in vključevanje na vseh ravneh svojih organizacij. Vodstvo ima ključno vlogo pri ustvarjanju kulture na delovnem mestu, ki ceni in podpira ženske na področju STEM. Podjetja, ki se zavzemajo za enakost, ne privabljajo le vrhunskih talentov, temveč tudi spodbujajo bolj inovativno in dinamično delovno okolje.

Danfoss Trata, Slovenija: pot ženskam na področju STEM

Danfoss, vodilni svetovni proizvajalec inženirskih rešitev, si močno prizadeva za spodbujanje žensk na področju STEM, zlasti v Sloveniji. Kljub tradicionalnemu povezovanju poklicev STEM z moškimi se Danfoss zaveda, da imajo ta področja veliko koristi od raznolikosti in se pohvali s kar nekaj ženskega kadra med svojimi vrstami.

Danfoss Trata, Slovenija izvaja ciljno usmerjene pobude, s katerimi želi spodbuditi več žensk, da se odločijo za kariero na področju STEM. Od programov mentorstva do štipendij, si podjetje aktivno prizadeva za izenačitev konkurenčnih pogojev. S predstavitvijo uspešnih žensk na položajih STEM v celotni organizaciji Danfoss razbija stereotipe in dokazuje, da so ti poklici enako dostopni in koristni za oba spola. To dokazuje tudi uvrstitev Danfossa na top mesta v kategoriji ‘The World’s Top Female-Friendly Companies for 2021 and 2022’ po strokovni oceni podjetja Forbes.

Zaključek

V prihodnosti bodo vključevanje žensk in prizadevanja za opolnomočenje njih na področju STEM ključnega pomena. Raznolikost med spoloma ne prinaša le bogatih perspektiv, temveč prispeva tudi k bolj inovativni in dinamični skupnosti STEM. Podjetja, kot je Danfoss Trata v Sloveniji, so z aktivnim spodbujanjem žensk v STEM vodilna in dokazujejo, da lahko ženske s pravimi priložnostmi in podporo uspevajo na področjih, kjer tradicionalno prevladujejo moški. Poudarjam pa, da ne gre za tekmo, kdo je boljši, temveč samo, da imamo vsi omogočene podobne pogoje za uspeh. Pot do enakosti je še vedno v teku, vendar dosežen napredek nedvomno oblikuje svetlejšo in bolj vključujočo prihodnost za ženske v STEM.


Špela Sedej

Digital Product Manager Danfoss

Women in STEM

Za več info: spela.sedej@danfoss.com

*Stekleni strop (glass ceiling effect) je metafora, ki se običajno uporablja za ljudi ženskega spola in se uporablja za predstavljanje nevidne ovire, ki preprečuje, da bi se zatirana demografija dvignila nad določeno raven v hierarhiji. Ne glede na to, kako neviden je stekleni strop, je dejansko ovira, ki jo je težko premagati. Metafora se je prvič pojavila v poznih sedemdesetih letih 20. stoletja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Danfoss Trata

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Danfoss Trata
Za več informacij so vam na voljo pri Danfoss Trata
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Danfoss Trata? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več