Igre
03.05.2010 12:28
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Opis igre: God of War 3

PlayStation 3: God of War III
PlayStation 3: God of War III

Pisalo se je leto 2005, ko je Sony izdal prvo igro z naslovom God of War. Tedaj še malce skeptični glede uspeha smo pognali igro, nakar smo ugotovili, da so nam pod roke potisnili pravo mojstrovino. Cikel se je v roku dveh let z izidom naslednika ponovil in sedaj smo še pred tretjim, zadnjim delom trilogije, ki nam ga je za recenziranje z veseljem posodil Big Bang.

Da je God of War 3 imel zelo velika pričakovanja na račun svojih predhodnikov, ni potrebno posebej poudarjati. Že na dan izida je bilo prodanih nemalo kopij, nekateri so se tudi odločili za nakup konzole, toda ali se je izplačalo? Na to vprašanje lahko odgovorimo le z enim odgovorom in to je – DA. Že res, da se marsikomu zdi God of War 3 v veliki večini podoben svojemu predhodniku in v nekaterih pogledih tudi je, vendar občutek pri igranju tega poglavja je čisto drugačen. Čutiti je, da so se avtorji zares potrudili in dodobra upesnili zgodbo, skupaj z ostalimi deli igre. Kot pričakovano nas zgodba vnovično postavi v vlogo polboga Kratosa. Le-ta se želi zaradi smrti svoje družine znesti nad bogovi z gore Olimp. Glede na to, da je GoW trilogija, se zgodbe med seboj povezujejo in dotična igra se bo pričela ravno ob koncu predhodnika, ko Kratos v povezavi s Titani napade goro Olimp, kjer prebivajo bogovi. A to je tudi vse kar vam želimo zaupati glede zgodbe v naši recenziji, saj jo morate doživeti sami. Naravnost čudovita, vam pravim.

Klatenje z meči po sovragih je tudi tokrat precej standardno, kot tudi sovragi, nad katerimi se lahko znesemo. Sicer bomo imeli nekaj novih orožij in »dodatkov« kot so Icarusova krila, Heliousova glava in tudi Hadusova duša. Seveda smo dobili tudi nekaj novih sovražnikov, med katerimi bo tudi nekaj šefov, toda ena izmed večjih novosti je prav to, da bomo lahko s katerim od naših večjih sovražnikov, kot so recimo kentavri, tudi manipulirali, kar bo privedlo do tega, da se bo v naši popolni kontroli spravil na naše sovražnike. Ne glede na zgoraj napisano, pa se spopadanje s sovragi tokrat poda na novo stopnjo, saj so animacije tako dobre, da ob vsakem zamahu po sovražniku lahko skorajda čutimo kako naša rezila zarežejo vanj. Vsako orožje bo imelo tudi svoj izrecen namen, kar pomeni, da bomo morali za večji učinek med boji menjati orožja.

Ko je prišlo do šefovskih bitk v God of War igrah, nas ti nikoli niso pustili na cedilu. Enako bi lahko rekli za God of War 3, kajti ta nas obdari z njimi kar pogosto in to ni slaba stvar, saj so narejeni odlično. Ne le, da bo v igri veliko šefovskih bitk, v katerih se bomo bojevali s Himero, kentavri, kiklopi in ostalimi, ampak se bo Kratos pomeril tudi z mogočnimi bogovi iz gore Olimp, in te bitke vam bodo preprosto spustile čeljust do tal. Za primer, kako odlične so bitke, lahko vzamemo zadnji konec bitke med Kratosom in enim izmed bogov. Dogajanje bomo spremljali iz sovragove perspektive, tako da bomo videli, kako »nas« Kratos muči, oslepi in za konec še vrže v prepad.

Enako kot v preteklih delih sage imamo tudi tukaj nemalo ugank, ki bodo od nas zahtevale vse od premikanja in rotiranja objektov, postavljanja mrtvecev na premikajoča se tla, z namenom, da bi odprli naslednja vrata, in še veliko več bi se jih našlo. Nekatere od teh ugank bodo od nas zahtevale le malce kmečke pameti, medtem ko se bodo našle tudi takšne, ki nas bodo mučile lep čas, preden bomo dognali kaj storiti.

Pohvaliti moramo tudi grafično plat igre, ki je nadvse fantastična in lahko bi celo rekli, da je ena izmed najlepših, kar smo jih imeli moč ugledati v tej generaciji. Igro poganja Sonyjev novi grafični pogon, ki je ob spremstvu Playstationa 3 ustvaril božanske efekte in detajle. Če si lastite dober TV, boste lahko videli mnogo detajlov, na primer v kamenju, vejah, likih v igri in pravzaprav vsemu, kar lahko vidimo v igri. Da sploh ne omenjam, kako dobro so uspeli z vodo samo. Celotna igra je grafično zelo impresivna. Prav tako je omembe vredna tudi sama izdelava stopenj oziroma okolja, v katerem se borimo. Trud, ki so ga avtorji vložili za tistih nekaj sekund, ko preletimo določen del stopnje, je neverjeten.

God of War 3 je, kot smo že omenili, zadnji del trilogije in nam je v srcu pustil zelo dober vtis. Zgodba je po dolžini ravno pravšnja, saj nam bo vzela okoli 10 ur igranja, mogoče tudi več, odvisno na kateri težavnosti igramo. Kakorkoli že, predhodnika sta bila odlična, ampak God of War 3 ju je preprosto rečeno zasenčil, in to ne zgolj po grafični plati; tudi zgodba, šefi in okolja, v katerih se bojujejo, so napredovala. Močno napredovala. Dotični God of War lahko torej okronamo kot najboljši del sage in to brez cmoka v grlu.

Vas zanima več iz te teme?
PlayStation igre

Prijavi napako v članku