Operacijski sistemi
14.06.2010 06:18

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Windows XP na žepnih računalnikih le še do konca oktobra

Žepni računalniki bodo z operacijskim sistemom Windows XP opremljeni le še do 22. oktobra letos.
Žepni računalniki bodo z operacijskim sistemom Windows XP opremljeni le še do 22. oktobra letos.

Čeprav je Microsoft v zadnjih nekaj letih že večkrat napovedal konec prodaje še vedno zelo priljubljenega operacijskega sistema Windows XP, se to vsaj do sedaj še ni zgodilo. Če pa gre verjeti novim napovedim vodilnih podjetja iz Redmonda, potem bo operacijski sistem Windows XP Home za žepne računalnike naprodaj le še do 22. oktobra letos. Tedaj pa bo minilo natanko leto dni od uradne predstavitve Oken 7.

Ukinitev zastarelega operacijskega sistema Windows XP Home naj ne bi povzročila »upora« s strani računalničarjev, saj je bilo v aprilu onkraj luže prodanih več kot 80 odstotkov žepnih računalnikov s prednameščenimi Okni 7. Pri tem velja še omeniti, da se bo 13. julija letos izteklo obdobje zagotavljanja podpore za operacijski sistem Windows XP z drugim servisnim paketom (SP2), od julija naprej pa ne bo več možen prehod iz Oken 7 na Windows XP.

Brezplačni varnostni popravki za Okna XP s tretjim servisnim paketom (SP3) pa bodo na voljo vse do aprila leta 2014. Drugih napak Microsoftovi programerji ne bodo več odpravljali, razen na zahtevo tistih podjetij, ki imajo z računalniškim gigantom podpisane posebne vzdrževalne pogodbe. Microsoft bo do leta 2014 za operacijski sistem Windows XP še vedno nudil celovito ponudbo podpore, le da bo zanjo potrebno odšteti zajetne kupe denarja.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku