Računalništvo, telefonija
14.08.2017 14:30

Deli z drugimi:

Share

Opera povsem nepričakovano ukinila enega najboljših mobilnih brskalnikov!

Spletnemu brskalniku Opera Max so žal pisane zadnje ure!
Spletnemu brskalniku Opera Max so žal pisane zadnje ure!

Programerji podjetja Opera so maja letos za mobilne naprave Android pripravili novi mobilni spletni brsklanik Opera Max, ki je pripomogel k občutnemu zmanjšanju količine podatkov, ki so potrebni za prikaz spletnih vsebin. Promet se namreč »optimizira« na spletnih strežnikih podjetja Opera in se preko navideznega zasebnega omrežja prenese do uporabnikove naprave. Nedavna oziroma tretja različica mobilnega spletnega brskalnika Opera Max pa je še posebej pisana na kožo uporabnikom družbenih omrežij, saj je opremljena s tehnologijo za varčevanje s podatkovnim prometom pri uporabi družbenega omrežja Facebook (do 50 odstotkov).

Čeprav je mobilni spletni brskalnik od leta 2014 do sedaj uspel prepričati že več kot 50 milijonov uporabnikov pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, se mu je podjetje Opera povsem odreklo. Razlog za to (vsaj uradni) naj bi bil v tem, da se tovrstni spletni brskalnik ne sovpada s politiko podjetja Opera na področju spletnih brskalnikov. Zaradi tega uporabniki mobilnega spletnega brskalnika Opera Max ne bodo več deležni nobenih nadgradenj, izboljšav ali novih možnosti.

Ker podjetje Opera ne nudi podpore mobilnemu spletnemu brskalniku Opera Max, bo ta kmalu umaknjen iz spletnega portala Google Play. Ostali uporabniki bodo lahko brskalnik še naprej uporabljali, vendar le še za omejen čas. Opera bo vse uporabnike naknadno obvestila o datumu dokončne ukinitve sicer zelo priljubljenega mobilnega spletnega brskalnika Opera Max.


Prijavi napako v članku