Računalništvo, telefonija
09.07.2008 12:28
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Olimpijske igre v živo na portalu RTV Slovenija

Letošnje spremljanje olimpijskih iger v Pekingu bo na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija najbogatejše do sedaj, obljubljajo. Na portalu bomo namreč lahko (hkrati) spremljali več olimpijskih tekmovanj v živo ali jih poiskali v arhivu, omenjeni portal pa bo tudi edini v Sloveniji, ki bo to omogočal.

Projekt je zahteven s tehnične in pravne plati. Mednarodni olimpijski komite namreč pravice za prenose različnim medijem prodaja glede na teritorij. Če na primer neka ameriška televizija plača nekaj milijonov dolarjev za pravice prenosa, si ne želi, da bi Američani gledali športni prenos na neki drugi, na primer evropski ali azijski televiziji (odličen primer tovrstne nečedne in predrzne politike: zatemnjen hrvaški televizijski program HRT2 v času tekem letošnjega Evropskega pokala v nogometu). Mednarodni olimpijski komite (MOK) zato kupcu, na primer Američanu, zagotovi, da v ZDA ni mogoče gledati prenosa na nobenem drugem mediju. In ko MOK potem prodaja pravice nekomu iz Evrope, se mora ta zavezati, da bo njegov signal dosegljiv samo v njegovi državi.


Tako bo Multimedijski center RTV Slovenija (MMC) poskrbel, da bodo olimpijske igre vidne samo uporabnikom iz Slovenije, preprečil pa dostop do teh vsebin vsem, ki niso na teritoriju Slovenije. V nasprotnem primeru je kazen za MMC in Evropsko radiotelevizijsko zvezo (EBU), ki avtorske pravice od MOK kupuje, zelo visoka! Tehnično rešitev za to, kako bodo v MMC dostop do vsebin gledalcem iz tujine preprečili, je potrdil MOK – brez njihove potrditve namreč prenosi ne bi bili dovoljeni.

Olimpijske igre boste torej lahko, če se nahajate v Sloveniji, spremljali tudi na portalu www.rtvslo.si, kjer si boste lahko ogledali neposredne prenose na 2. programu Televizije Slovenija in istočasno še druge športne tekme, ki jih bodo prenašali samo na posebnem olimpijskem kanalu RTV-jevega portala.


Prijavi napako v članku