Slika, tv, avdio
Televizorji
16.06.2022 12:54
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

OLED ali QLED televizor, to je zdaj vprašanje

Ali razlikujete med različnimi oznakami tehnologij zaslona pri televizorjih? Naj vas ne skrbi, če se vam ne sanja, kakšna je razlika med OLED in QLED zaslonom. Že napiše se tako zelo podobno, da mimogrede spregledamo, da gre za dve različni zadevi.
Dva odlična televizorja, dve različni tehnologiji. Foto: Enaa.com
Dva odlična televizorja, dve različni tehnologiji. Foto: Enaa.com

Na trgu je danes toliko ponudnikov televizorjev in toliko različnih tehnologij, ki jih te naprave, ki jih imamo doma (skoraj) vsi, vključujejo, da ste lahko upravičeno zmedeni. Ko danes beremo specifikacije televizorjev, sta zelo priljubljena izraza OLED in QLED. Poglejmo, v čem je razlika.

OLED televizorji

OLED je angleška kratica za »Organic Light-Emitting Diode« (slovenski prevod bi lahko bil organsko svetleča dioda). Na prvi pogled zelo podobno kot LED, a gre za nekaj povsem drugega. Pri LED tehnologiji je osvetljeno ozadje zaslona, pri OLED tehnologiji pa je vsaka posamezna slikovna točka tudi drobna LED lučka, ki lahko proizvede tako svetlobo kot barvo. Tako OLED ne potrebuje svetlobe ozadja, ker jo proizvaja sama točka.

Rezultat je vrhunska črna barva. Pri LED ali QLED mora televizor zatemniti osvetlitev ozadja, OLED pa preprosto izklopi slikovno točko, ko želi ustvariti črno barvo. Brez ločene osvetlitve ozadja ali LCD matrike imajo proizvajalci tudi več svobode pri oblikovanju OLED zaslonov.

QLED televizorji

QLED je kratica za »Quantum Light-Emitting Diode«, tako da je televizor zelo podoben klasičnemu LED zaslonu, le da uporablja drobne nanodelce, kvantne pike, s katerimi poveča svetilnost in dinamičnost barv.

Gre za enak princip osvetlitve kot pri LED zaslonih, torej z uporabo osvetlitve ozadja, sestavljenega iz več sto ali tisoč LED svetilk. Kar resnično opredeljuje televizor QLED, je filter kvantnih pik, film drobnih molekul, ki ob udarcu svetlobe oddajajo različno obarvano svetlobo. Te kvantne točke zaradi tega ustvarjajo svetlejšo sliko in globlje barve.

Če povzamemo …

QLED televizorji imajo precejšnjo prednost, ko gre za svetlost. Ker uporabljajo ločeno osvetlitev ozadja, lahko dosežejo večjo svetilnost od OLED različic. 

Ko gre za ravni črne barve, je OLED zaradi svoje sposobnosti, da ugasne posamezne slikovne točke, nesporni prvak. Pri zaslonih QLED je najboljši vidni kot na sredini, kakovost, svetlost in kontrast slike pa se zmanjšujejo, ko se pomikate stran od sredine zaslona. Vsebina na OLED zaslonih se ne poslabša niti pri bolj drastičnih kotih gledanja. A za to boste plačali tudi višjo ceno.

Televizor Samsung 65QN85AAT Foto: Enaa.com

Samsungov vrhunski QLED

Televizor Samsung 65QN85AAT je za tiste, ki cenijo kakovost in velik zaslon z diagonalo kar 165 centimetrov (65”). Razvajal vas bo z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 x 2160) in izjemno, 100 Hz hitrostjo osveževanja slike. Po zaslugi tehnologije QLED in tehnološko dovršenega procesorja Neo Quantum Processor 4K boste lahko uživali v kristalno čisti sliki izrazitih barv in jasnih kontrastov. Televizor omogoča dve vrsti brezžične povezave, in sicer Wi-Fi ter Bluetooth.

Navdušil vas bo tudi zvok, predvsem po zaslugi tehnologij Dolby Digital Plus in Q-Symphony. Mere televizorja Samsung 65QN85AAT? 1446,3 mm x 829,3 mm x 26,9 mm (brez stojala).

Sonyjev adut

Televizor SONY XR-65A83J je predstavnik OLED tehnologije, prav tako pa predvaja vsebine v ločljivosti 4K. Opremljen je s procesorjem Sony Cognitive Processor XR™.

Ne glede na to, kaj boste gledali, vam bo na velikem zaslonu z diagonalo kar 165 centimetrov (65”) prikazal osupljiv kontrast OLED z globokimi, naravnimi in pristnimi slikami. Revolucionarni Cognitive Processor XR z analizo človeške perspektive navzkrižno analizira in optimizira več sto tisoč elementov, da doseže čim bolj naravne barve in ostrino. Ta tehnologija skupaj z edinstveno ploščo OLED nudi izjemno pristne slike s povsem čistimi odtenki črne.

Ko želite v vsebinah, ki jih imate radi, uživati v popolnosti, je dovolj, da tapnete enega od gumbov za pretakanje (Cast) na zaslonu sistema Android ali iOS. Pretakajte vsebine, nato pa nadaljujte z brskanjem v telefonu ali tablici. 

Ponudba je vrhunska, izbira pa vaša.

Več ponudbe televizorjev najdete na spletni strani Enaa.com.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
OLED televizorji QLED televizorji

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več