Telefoni
22.04.2009 07:30

Deli z drugimi:

Share

Okužba preko kratkega sporočila SMS

Pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj priljubljena tarča nepridipravov!
Pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj priljubljena tarča nepridipravov!

Podjetje F-Secure opozarja uporabnike pametnih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Symbian S60 (tretja različica) na novo škodljivo programsko kodo, ki se širi preko kratkih sporočil SMS. Gre za nevarnega računalniškega črva Sexy View, ki iz okuženega mobilnega telefona razpošlje kratka sporočila SMS na vse telefonske številke, ki so shranjene v imeniku. Sporočilo je kakopak opremljeno tudi s povezavo do spletne strani, preko katere nič hudega sluteči uporabniki okužijo svoj mobilnik. Sexy View je hkrati tudi prvi računalniški črv, ki se lahko brez težav izogne vsem varnostnim mehanizmom, ki so vgrajeni v tretjo različico operacijskega sistema Symbian S60.

Škodljiva programska koda je bila pripravljena z namenom, da zbere vse podatke, ki so potrebni za ciljno razpošiljanje neželenih elektronskih sporočil. Najbolj na udaru pa so seveda uporabniki mobilnega telefona Nokia 6212 Classic, saj se lahko kriminalci preko črva dokopajo tudi do nameščenega digitalnega certifikata plačilne kartice. Mobilnik lahko namreč uporabljamo tudi kot priročno sredstvo za brezkontaktno plačevanje blaga in storitev.

V kolikor ne želite, da se vaš pametni mobilni telefon okuži z zlonamerno programsko kodo, potem imejte nameščeno in posodobljeno protivirusno rešitev.

Vas zanima več iz te teme?
antivirusni program za telefon

Prijavi napako v članku