Prenosni računalniki
07.04.2009 07:48
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Okna kraljujejo žepnim računalnikom

Distribucije Linux očitno niso dovolj konkurenčne operacijskim sistemom Windows.
Distribucije Linux očitno niso dovolj konkurenčne operacijskim sistemom Windows.

Raziskava analitskega podjetja IDC je na začetku leta pokazala, da žepni računalniki v evropskem prostoru že nevarno ogrožajo obstoj prenosnikov, saj je njihova prodaja v zadnjem četrtletju lani sunkovito poskočila. Trgovcem je v času gospodarske in finančne krize uspelo skupaj prodati kar 3,6 milijonov enot žepnih računalnikov, kar predstavlja dobrih trideset odstotkov tržnega dela vseh prenosnih računalniških sistemov. K izjemno dobremu prodajnemu uspehu napravic so največ pripomogli njihova cenovna dostopnost, zmogljivost, prenosljivost in izjemno dolga avtonomija delovanja.

Z odlično prodajo žepnih računalnikov je kakopak zadovoljen tudi programski gigant Microsoft, saj naj bi bilo z njihovim operacijskim sistemom Windows XP opremljenih kar dobrih 96 odstotkov vseh računalnikov. Vodilni podjetja iz Redmonda so prepričani, da se uporabniki ne odločajo za distribucije Linux predvsem zaradi tega, ker z njimi žepni računalniki ne ponujajo enake uporabne vrednosti kot s sistemi Windows. Priljubljenost Oken v svetu žepnih računalnikov naj bi se kmalu še povečala, saj bo programski gigant zanje pripravil posebno različico operacijskega sistema Windows 7.

Novi sistem podjetja iz Redmonda bo namreč povsem prilagojen delovanju številnih prenosnih naprav, ki so pretežno opremljene z novimi Intelovimi procesorji Atom (na primer Asus Eee PC). To vključuje tudi gonilnike za namensko strojno opremo, brezžično povezavo ter podporo nizki ločljivosti zaslona. Microsoftovi programerji obetajo tudi hitrejši zagonski čas ter občutno varnejše in stabilnejše delovanje.


Prijavi napako v članku