Računalništvo, telefonija
01.03.2013 18:50

Deli z drugimi:

Share

Oglaševanje ima na nakupne odločitve velik vpliv

Pri nakupih kozmetike in prehranskih dopolnil ima oglaševanje večji vpliv na spodbudo nakupnega procesa kot v drugih kategorijah, zajetih v raziskavo o nakupni poti slovenskega potrošnika, ki sta jo konec lanskega leta izvedla Valicon in iPROM. Intenzivnost raziskovanja s pomočjo interneta je višja pri prehranskih dopolnilih in v primerjavi z drugimi kategorijami se tukaj največji delež nakupov zaključi v spletni trgovini.
Oglaševanje ima na nakupne odločitve velik vpliv
Oglaševanje ima na nakupne odločitve velik vpliv

Pri prehranskih dopolnilih in kozmetiki ima oglaševanje večji vpliv na samem začetku nakupnega procesa, v fazi stimulacije. Spodbude za začetek nakupnega procesa pri prehranskih dopolnilih tako prihajajo precej razporejeno iz TV- in tiskanih oglasov, vključno s članki, ter iz katalogov in spletnega oglaševanja. Spodbude za nakup kozmetičnega izdelka prihajajo predvsem iz izkušenj drugih potrošnikov, bolj izrazito pa k spodbudi doprinesejo TV-, tiskani in tudi spletni oglasi. Poleg tega je v tej kategoriji potrošnik veliko bolj pozoren na znamke, ki jih pozna ali ima z njimi dobro preteklo izkušnjo. Pri kozmetiki torej moč znamke (prepoznavnost, podoba) nekoliko intenzivneje vpliva na izbiro izdelka v nadaljevanju nakupnega procesa.

Kupci prehranskih dopolnil v večji meri iščejo lastnosti in dokaze učinkovitega delovanja. Najpogosteje se poslužujejo iskanja prek spletnih iskalnikov in prebirajo spletne strani proizvajalcev oziroma trgovcev. Podobno sicer velja za kozmetiko, vendar je tu intenzivnost raziskovanja nižja. Večji vpliv v procesu nakupa tako kozmetike kot prehranskih dopolnil pa imajo neformalna socialno okolje, torej pogovori z bližnjimi.

Prehranska dopolnila – kategorija z največjo spletno prodajo

V trenutku nakupa kozmetike in prehranskih dopolnil odigra odločilno vlogo prodajno mesto. Na odločitev glede izbire prehranskega dopolnila dodatno vpliva še prodajalec, za kozmetične izdelke pa se potrošniki dokončno odločijo kar pred prodajno polico in bolj samostojno, zelo pogosto pa želijo izdelek tudi testirati.

Prehranska dopolnila pa imajo še eno posebnost. V primerjavi z ostalimi kategorijami se tukaj največji delež nakupov zaključi v spletni trgovini, in sicer 16 odstotkov.


En dan za nakup kozmetike, en mesec za nakup prehranskih dopolnil

Nakupi kozmetike so bolj organski – kupci delujejo po principu »kupim, ker potrebujem«. Čas od spodbude do nakupa je v tej kategoriji v primerjavi z ostalimi iz raziskave, najkrajši. Večina nakupov se zgodi v enem tednu, tretjina jih opravi nakup celo isti dan.

Prehranska dopolnila so za potrošnika bolj zahtevna kategorija, zato si za nakup izdelka vzamejo več časa. Velik delež jih opravi nakup v roku enega tedna, večina pa v enem mesecu. Nakupi prehranskih dopolnil so v nekoliko večji meri načrtovani, še vedno pa jih je dobra tretjina podvrženih impulzivni želji ali dobri ponudbi.

O raziskavi

Valicon in iPROM sta prvo slovensko raziskavo o procesu nakupne odločitve izvajala novembra in decembra 2012. V raziskavi je sodelovalo dkoraj 3000 slovenskih uporabnikov interneta, ki so v določnem časovnem obdobju (odvisno od kategorije izdelka ali storitve) dejansko opravili nakup. Raziskava je zajela devet kategorij izdelkov in storitev, in sicer nakup avtomobila, najem kredita, bančne storitve, zavarovanje, gospodinjski aparati, prehranska dopolnila, potovanje ali počitnice, kozmetični izdelki ter zabavna elektronika in računalništvo.

Skupaj je bilo skozi štiri faze nakupa opredeljenih več kot 60 točk stika, ki na koncu doprinesejo k nakupni odločitvi. Spletno anketiranje je potekalo po metodi samoizpolnjevanja, metoda merjenja je bila CAWI. Rekrutacijo anketirancev so izvedli v iPROM-u z oglaševanjem s spletnimi pasicami. S programsko opremo iPROM Cloud je bilo prek spletnih in mobilnih medijev doseženih 90 odstotkov slovenske internetne populacije.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AGORA d.o.o.

Parmova ulica 53 , 1000 Ljubljana, Tel: 01 280 16 20 / 031 603 396
AGORA d.o.o., podjetje za ustvarjalne komunikacije, je bilo ustanovljeno 21. septembra 1989. Sedež podjetja je na Parmovi 53 v Ljubljani, kjer imajo učilnice za izobraževalno delo ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več