Računalništvo, telefonija
15.12.2017 08:00

Deli z drugimi:

Share

Odprtost spleta pod vprašajem

Vsakdo, ki ima vsaj minuto časa brska po spletu. Vse od novic, pa do videoposnetkov in spletnih nakupov. Ne zavedamo pa se, da bo to lahko kmalu postavljeno pod vprašaj.
Odprt internet stvar preteklosti?
Odprt internet stvar preteklosti?

Zdajšnji predsednik ZDA, Donald Trump, želi spremeniti politiko odprtega interneta, katero je postavil njegov predhodnik Barack Obama. Tako naj bi podjetja kmalu začela pogojevati svoje storitve in ponudbe. To bi pomenilo, da bi za hitrejši internet do določene spletne strani morali plačati več, oziroma do določenih spletnih strani sploh ne bi mogli dostopati – cenzura. Do zdaj je to veljalo, od sedaj naprej, pa bomo videli kako se bodo vodilni odločili glede te zadeve.

Kaj je spletna neodvisnost?

To pomeni, da ne glede kaj počnemo na spletu, od objavljanja na Facebooku, do gledanja videoposnetkov na YouTubu ali nakupovanje na Amazonu, ponudnik spletnih storitev (ISP) naj nam tega ne bi smel cenzurirati, oziroma zmanjšati hitrosti prenosa podatkov, glede na to do katere spletne strani dostopamo.

Če bo do te spremembe prišlo, lahko pričakujemo, da bodo ponudniki sprva v ZDA, nato pa po vsem svetu, tudi v Evropi začeli dodatno zaračunati za hitrejšo povezavo od Facebooka, YouTuba, Netflixa, in podobnih do končnega uporabnika. Tako manjša podjetja, ki si podražitev ne bodo mogla privoščiti, bodo ostala izvzeta, kar pomeni da bodo na počasnem pasu, kar bo zelo vplivalo na hitrost dostopa do spletne strani pri končnem uporabniku.

Je kaj pozitivnega v tej stvari?

Praktično ne, saj bi manjša podjetja zato nastradala in morala plačevati več za dostop do spleta, ponudniki internetnih storitev, bi pa lahko konec koncev zahtevali, da če bomo končni uporabniki dostopali do popularnih socialnih omrežji in video-vsebin na zahtevo, naj bi za to plačali kaj več, če bi želeli obdržati hitro povezavo. Na koncu to prinese seveda počasno nalaganje in slabšo kvaliteto videoposnetkov, zato bi večina uporabnikov nadgradila svoje storitve, kar bi pa samo bilo koristno za internetne ponudnike.

Splošna debata namreč teče o tem, da če naj bi sploh zvezni urad za komunikacije v ZDA (FCC) imel nadzor nad svetovnim spletom, ali naj bi ostal nenadzorovan, kar tudi večina uporabnikov zahteva, da je internet svobodna storitev brez nadzora države ali ponudnikov storitev.

Kako se bo pa vse skupaj razvilo, je pa samo še vprašanje časa. Tudi če se bodo odločili v korist internetnih ponudnikov, spremebe ne bodo vidne takoj, saj bo trajalo kakšno leto, da se uveljavijo.


Prijavi napako v članku