Fotoaparati in kamere
11.09.2009 14:10
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odprtokodni digitalni fotoaparat

Odprtokodni digitalni fotoaparati naj bi spodbudili predvsem razvoj novih idej in zamisli na področju digitalne fotografije.
Odprtokodni digitalni fotoaparati naj bi spodbudili predvsem razvoj novih idej in zamisli na področju digitalne fotografije.

Podjetje Panasonic je sredi meseca junija ponudilo v dolvleko posodobljeno strojno kodo za bogato paleto svojih digitalnih fotoaparatov iz družine DMC. Uporabniki fotoaparatov pa so bili nad novo strojno kodo vse prej kot navdušeni, saj ena izmed vgrajenih funkcionalnosti lahko prepozna, ali je baterija originalna ali pa izdelana s strani drugih podjetij. V kolikor uporabljena baterija ni originalna, potem ne bo mogoče uporabljati digitalnega fotoaparata družine DMC.

Zaradi takih in podobnih potez proizvajalcev digitalnih fotoaparatov ne preseneča, da so na ameriški univerzi Stanford pripravili prvi prototip digitalnega fotoaparata, ki ga krmili odprta koda. Novinec je nastal v okviru projekta Frankencamera, njegov poglavitni namen pa je spodbuditi razvoj novih idej in zamisli na področju digitalne fotografije, kar je zdaj kakopak skorajda v celoti prepuščeno proizvajalcem fotografskih fotoaparatov (izjema so le izdelki podjetja Canon).

Pobudniki projekta Frankencamera so trdno prepričani, da bi lahko prve komercialne primerke digitalnih fotoaparatov, ki jih bo krmilila odprta koda, na trgu ugledali že v naslednjem letu.


Prijavi napako v članku