Programska oprema
26.11.2007 07:22

Deli z drugimi:

Share

Odprti kop prejel mednarodno nagrado

Rešitev Odprti kop RTV Slovenija je na tekmovanju EuroPrix TopTalent prejela nagrado v kategoriji orodij za delo z vsebinami.

EuroPrix TopTalent Award je mednarodna nagrada za mlade profesionalce v evropskem medijskem prostoru; letos je bilo prijavljenih kar 278 del. Idejni oče Odprtega kopa je Andraž Tori, pri izvedbi pa je sodelovalo še več drugih sodelavcev znotraj in zunaj RTV Slovenija. Gala podelitev nagrad je potekala v soboto 24. novembra v Grazu.

Storitev Odprti kop deluje tako, da so vhodni podatki v sistem video posnetki oddaj in besedilo temelječe na podnapisih za gluhe in naglušne. Nato se uporabijo različni algoritmi (procesiranje naravnega jezika, iskanje sorodnih vsebin, iskanje relevantnih slik v videu), ki omogočijo samodejno generiranje spletne strani. Potrebno se je zavedati, da računalnik še vedno ne razume vsebin, zgolj dovolj dobro jih zna obdelati, da predstavljajo bistveno dodano vrednost za uporabnike. Gre za unikatno rešitev v evropskem merilu.

Rešitev Odprti kop je oktobra na konferenci IBLOC prejela še nagrado za najboljši slovenski projekt temelječ na odprti kodi in bila finalist evropskega tekmovanja medijskih hiš Prix Europa.

Na podlagi razvitih tehnologij je bilo maja 2007 ustanovljeno podjetje Zemanta. To se je podalo na mednarodno pot in trenutno v Londonu razvija prvo različico svojega izdelka za blogerje.


Prijavi napako v članku