Računalništvo, telefonija
15.06.2011 13:21
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je odklenjeni mobilnik iPhone 4 popoln nateg?

Odklenjen mobilnik iPhone 4: Da ali ne?
Odklenjen mobilnik iPhone 4: Da ali ne?

Spletne govorice so se tokrat izkazale za resnične. Podjetje Apple je namreč onkraj luže pričelo s prodajo odklenjene različice mobilnika iPhone 4. To pomeni, da aparat ni »vezan« na točno določenega ponudnika storitev mobilne telefonije. Podjetje iz Cupertina je ponudilo v prodajo belo in črno različico odklenjenega mobilnika iPhone 4, in sicer tako s 16 kot 32 gigabajti pomnilnika. Za 16 gigabitno različico je potrebno odšteti preračunanih 450 evrov. Zmogljivejša različica je 70 evrov dražja (520 evrov).

Podjetje Apple zagotavlja, da lahko pri novincu opravljamo videoklice preko storitve FaceTime, uživamo ob pogledu na 3,5-palčni oziroma 8,9-centimetrski zaslon Retina ločljivosti 960 x 640 točk, zajemamo visokoločljive filme in kakovostne fotografije. Podjetje iz Cupertina trdi, da je odklenjena različica mobilnika iPhone 4 pisana na kožo tistim, ki veliko potujejo in želijo privarčevati z zamenjavo ponudnika storitev mobilne telefonije. A tu se žal zatakne. Težava je tako v povezavi 3G kot telefonski kartici micro-SIM.

Čeprav gre tu za odklenjeni mobilnik iPhone 4, ki ni »vezan« na točno določenega ponudnika storitev mobilne telefonije, na njem ne moremo vzpostaviti hitre povezave 3G. Ta je onkraj luže namreč »rezervirana« le za uporabnike mobilnega operaterja AT&T. Pri drugih ameriških operaterjih bomo kvečjemu lahko koristili povezavo EDGE. V mobilnik iPhone 4 lahko za nameček ustavimo le kartice micro-SIM. Ker teh večina mobilnih operaterjev nima, bo potrebno ob sebi vedno imeti rezalnik kartic SIM. Je potemtakem odklenjeni mobilnik iPhone 4 res vreden 450 oziroma 520 evrov?


Prijavi napako v članku