Računalništvo, telefonija
12.08.2012 17:35
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odjemalec uTorrent kmalu z nadležnimi reklamami

Podjetje BitTorrent Inc. računa, da bo z uvedbo spletnih reklamnih oglasov zaslužilo zajetne kupe denarja.
Podjetje BitTorrent Inc. računa, da bo z uvedbo spletnih reklamnih oglasov zaslužilo zajetne kupe denarja.

Micro Torrent (uTorrent) je programska oprema za izmenjavo datotek preko P2P omrežij, ki je ni nujno potrebno namestiti na osebni računalnik in je sila preprosta za uporabo. Program uTorrent pri delovanju potroši zanemarljivo količino trdega diska in pomnilnika, a kljub temu ponuja vse funkcionalnosti klasičnega odjemalca torrent datotek. Ker program uTorrent danes uporablja že več kot 125 milijonov uporabnikov širom sveta, so se programerji odločili, da bodo pričeli služili na njihov račun. Priljubljeni odjemalec bo namreč pridobil podporo za prikazovanje spletnih reklamnih oglasov.

Dodatna orodna vrstica, ki je danes del programa uTorrent, lastniškemu podjetju BitTorrent Inc. letno prinese med preračunanimi 12-milijoni in 16-milijoni evrov dodatnega zaslužka. Z vgradnjo podpore za prikazovanje spletnih reklamnih oglasov naj bi se zaslužek podjetja vsaj podeseteril. Ker je odjemalec torrent datotek uTorrent legalen, uporaba reklamnih oglasov naj ne bi bila sporna. Kljub temu ga bodo ameriški pravosodni organi skoraj zagotovo imeli ves čas pod drobnogledom, saj program uporabljajo predvsem spletni pirati. Preko njega se zato pretakajo pretežno nelegalne vsebine.

Po drugi strani bo zelo zanimivo videti, kako bodo uporabniki brezplačnega odjemalca uTorrent sprejeli bombardiranje z bolj ali manj neželenimi spletnimi oglasi. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo del uporabnikov odreklo priljubljenemu odjemalcu torrent datotek zgolj v znak protesta. Večjih pretresov pa ne gre pričakovati, saj program pri delovanju večino časa »teče v ozadju«. Razen v primeru, da bi se reklamni oglasi prikazovali v obliki izkočnih oken. Kaj boste storili vi? Se boste zaradi reklam odrekli priljubljenemu odjemalcu datotek uTorrent ali jih boste preprosto spregledali?


Prijavi napako v članku