Monitorji
15.04.2016 11:32
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Od zunaj sovražnika, od blizu prijatelja

Samsung splahnel, Apple vzcvetel
Samsung splahnel, Apple vzcvetel

Odnos med podjetjema Samsung in Apple deli številne privržence obeh blagovnih znamk, ki se ne morejo upreti intenzivnim debatam o boljših pametnih telefonih in razlogih zakaj eno podjetje ponuja boljše telefone kot drugo. Vendar pa se, kot kažejo aktivnosti obeh podjetij, tako Apple kot Samsung zavedata pomena medsebojnega sodelovanja. Povedano drugače, sta obe podjetji hitro pripravljeni pozabiti na številne obtožbe in celo tožbe na sodiščih. Vse v imenu ustvarjanja prihodkov.

Podjetji Samsung in Apple sta namreč sklenili dogovor o prozivodnji 100 milijonov OLED zaslonov z namenom dobave v letu 2017. Zasloni naj bi bili izključno 5,5 palčni kar pomeni tudi, da bodo pri Applu še naprej ponujali 5,5 palčne pametne telefone iPhone. Samsung naj bi v namen pokrivanja proizvodnje za Apple zgradil ločeno proizvodno enoto kjer se bodo zasloni proizvajali. Samsungovo hčerinsko podjetje Samsung Display si s tem še naprej zagotavlja vodilni položaj pri proizvodnji zaslonov manjših od 9 palcev. V tem trenutku zaseda 23 odstotni delež. Sledita mu Japan Display s 16 odstotnim tržnim deležem in LG Display s 14 odstotnim deležem.

Samsung pa ni edino podjetje, ki bo za Apple proizvajalo zaslone za pametne telefone iPhone. V ta namen naj bi sklenili sodelovanje s podjetjem Foxconn, ki je samo z namenom zagotovitve posla s proizvodnjo zaslonov, prevzelo podjetje Sharp. Foxconn se ostro bori proti dominantnemu položaju, ki so si ga ustvarili pri Samsungu s proizvodnjo OLED zaslonov.

Za Samsung predstavlja novo sodelovanje posel v višini 2,6 milijarde ameriških dolarjev. Hkrati potrjuje vodilni položaj podjetja na področju raziskav in razvoja OLED zaslonov.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung monitorji LCD monitorji 4K monitorji

Prijavi napako v članku