Računalništvo, telefonija
30.03.2018 17:15
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Konec lokacijskih omejitev za naročniške storitve

Konec lokacijskih omejitev za naročniške storitve
Konec lokacijskih omejitev za naročniške storitve

Spletne storitve za video in glasbo kot so Netflix, Amazon Prime Video, Sky, Spotify, Apple Music so zelo priljubljene tako pri nas kot tudi drugod po svetu. Ker pa je določena vsebina še vedno omejena le na izbrane države, številni uporabniki še vedno koristijo storitve ponudnikov VPN. Ti namreč poskrbijo, da je računalnik uporabnika navidezno v neki drugi državi, čeprav fizično ni tako. Na območju Evropske unije pa je od 1. aprila vendarle drugače, saj je Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) pri Evropskem parlamentu že pred časom potrdil osnutek nove zakonodaje, ki prepoveduje tovrstne omejitve oziroma tako imenovano geoblokiranje. Odločitev s strani Evropskega parlamenta je bila pričakovana, saj Evropska unija zaradi tovrstnih omejitev letno izgubi okoli 770 milijonov evrov.

Državljani Evropske unije lahko od 1. aprila svoje digitalne vsebine uporabljajo kjerkoli v Evropi, brez izjem ali omejitev ter brez dodatnega plačila naročnine. Pred tem namreč marsikatera naročnina, ki smo jo sklenili doma, v tujini enostavno ni delovala. Edina možnost, da smo lahko v tujini uporabljali storitve, za katere smo plačali doma, so bile storitve VPN, pa še te niso vedno delovale tako kot bi morale. Pri tem velja omeniti, da se nova pravila nanašajo na bogato paleto avtorsko zaščitene vsebine, in sicer glasbo, igre, programsko opremo, elektronske vsebine, videoposnetke in še mnogo več.

Nova evropska zakonodaja med drugim sicer določa, da ponudnik spletne storitve ni odgovoren v kolikor je kakovost njegove storitve zaradi slabe internetne povezave v drugi državi slabša kot v domači. Poleg tega zdaj ugodnosti naročniškega paketa sledijo naročnikom, kar pomeni, da ugodnosti, ki so na primer na voljo naročnikom video ali avdio storitev v Španiji, ne bodo na voljo nam, ko bomo uporabljali te storitve v Španiji s slovenskim paketom.


Prijavi napako v članku