Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
16.02.2022 08:06
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dell Latitude 5480: poceni prenosni računalnik za domačo in pisarniško rabo

Katerih uporabnikov je več? Tistih bolj zahtevnih, ki vsako leto iščejo načine, s katerimi bi še dodatno pohitrili svoje računalnike? Ali tistih, ki potrebujejo računalnik, ki bo preprosto deloval, in za to ne želijo zapraviti celega bogastva?

Težko je reči, saj lahko nekateri uporabniki sodijo v obe skupini. Za delo si priskrbijo dober, a relativno ugoden poslovni prenosni računalnik, za domačo zabavo in igranje iger pa si marsikdo želi najnovejšo igračko, ki jo vsake toliko časa rad tudi nadgradi. Kako najti dober namizni računalnik ali kako ga lahko sami sestaviti, je tema za kdaj drugič. Tokrat bi radi pomagali uporabnikom, ki potrebujejo prenosni računalnik za vsakdanje poslovne naloge, bodisi doma ali v pisarni.

Lahko bi rekli »Kupite ta računalnik za tisoč evrov, ima Intel procesor 11. generacije, 16 GB RAM-a in vse ostale računalniške dobrote«. S tem bi opisali skoraj vsak drugi novejši prenosnik in bi marsikaterega uporabnika, ki nima žilice za elektroniko, samo zmedli. Lahko bi seveda kupili takšen računalnik, vendar bi v zameno dobili premočan računalnik za vsakdanja pisarniška opravila. Ne bi šlo za zapravljen denar, saj bi vam prenosnik služil še dolga leta, a vseeno se lahko izognete nakupu (pre)dragega in premočnega računalnika.

Če želimo najti poceni, a vseeno več kot dovolj zmogljiv prenosni računalnik, moramo pobrskati na trgu obnovljenih računalnikov. Čeprav gre za prenosnike z nekaj let delovne dobe, so dvomi o njihovi zanesljivosti in zmogljivosti neosnovani. Prodajalci, ki imajo ponudbo obnovljenih prenosnikov, imajo striktna pravila za vsakega dostavljenega veterana. Vsaka naprava je temeljito pregledana, očiščena in preizkušena. Vse napake so pred začetkom prodaje odpravljene, običajno pa prodajalci obnovljene prenosnike še dodatno zaščitijo z garancijo. Slovenski iskalci elektronike si lahko ponudbo obnovljenih prenosnikov ogledate na spletni strani PoceniPC.com. Sami smo med njihovo ponudbo izbrali poslovni prenosni računalnik Dell Latitude 5480. Zakaj, izveste v nadaljevanju.

Dell Latitude 5480: zmogljiva delovna postaja, dostopna vsakomur

Poslovni prenosni računalnik Dell Latitude 5480 je bil ob svojem izidu med boljšimi prenosniki na trgu. Ni navduševal z dizajnom, saj gre za povsem običajno prenosno zasnovo, ampak s strojnimi specifikacijami, dobro baterijo in ostalimi funkcijami, po katerih slovijo Dell prenosniki. Še danes ga najdemo v floti prenosnikov marsikaterega podjetja.

Po nekaj letih uporabe je njegova zmogljivost ostala enaka. Seveda so ga prehiteli mlajši prenosniki, vendar v resnici pri vsakdanjih nezahtevnih nalogah ne boste opazili razlike v moči. Razliko v delovanju bi lahko opazili, če bi bil Dell Latitude 5480 opremljen s HDD trdim diskom, vendar ima za zagon in shranjevanje na voljo SSD disk (do 512 GB). Tako ne boste neprijetno presenečeni z dolgim časom zagona ali zapisovanja datotek na shranjevalni pogon.

Nekaj pa se je vendarle spremenilo po nekaj letih njegove uporabe. Ne, ne mislimo nič kozmetičnega, čeprav so lahko vidni manjši znaki uporabe. Prodajalec PoceniPC priročno umesti vse svoje obnovljene prenosnike v različne kategorije glede na stopnjo ohranjenosti. V družini prenosnikov Dell Latitude 5480 boste našli samo prenosnike kategorije A, kar pomeni, da je kozmetičnih napak zelo malo ali pa so neopazne. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj smo izbrali ravno obnovljeni prenosnik Dell Latitude 5480.

Njegova cena se je namreč z leti skoraj razpolovila. Na spletni strani PoceniPC smo izbrskali Dell Latitude 5480 za ugodnih 365 € (cena v času pisanja). In kaj dobite za manj kot 400 evrov?

Kvaliteta, hitrost in zanesljivost

Poslovni prenosnik Dell Latitude 5480 je opremljen s 14-palčnim (35,6 centimetrov) matiranim HD zaslonom, ki podpira ločljivosti do 1366 x 768. Znotraj odpornega ohišja, debeline 2,2 centimetra, se nahaja Intel procesor i5-7300U. Gre za dvojedrni procesor, ki v varčevalnem načinu deluje pri frekvenci 2,6 GHz, po potrebi pa se lahko navije do 3,5 GHz. To je več kot dovolj računske moči za hitro opravljanje pisarniških nalog ali več le-teh hkrati. Procesor komplementira 8 GB sistemskega pomnilnika (RAM), ki bo del svoje kapacitete posodil tudi integrirani grafični kartici Intel HD Graphics 620. Gre za povsem običajno integrirano kartico, ki bo opravila svojo nalogo, ne pričakujte pa, da boste z njo lahko oblikovali ali igrali grafično zahtevne igre.

Kot rečeno, za hiter zagon in shranjevanje datotek je na voljo SSD disk kapacitete 512 GB. Za večino uporabnikov je to dovolj prostora, po potrebi pa ga lahko nadgradite z zunanjim SSD ali HDD diskom, ki ga lahko povežete na enega izmed treh USB 3.0 priključkov. Med priključki boste našli še HDMI, čitalec kartic in USB-C s podporo za Thunderbolt, na katerega lahko povežete dodaten zaslon.

Dell Latitude 5480 je odličen poslovni prenosnik, ki ga lahko dobite po zares privlačni ceni. Če je pritegnil vašo pozornost, obiščite spletno stran PoceniPC in se pozanimajte o možnostih nakupa. 


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Dell prenosni računalniki Dell računalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več