Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
03.01.2022 11:13

Deli z drugimi:

Share

Cene se (še) ne umirjajo. Zakaj bi morali začeti razmišljati o nakupu obnovljenih prenosnih in namiznih računalnikih?

Že več kot eno leto na spletu spremljamo pravo grozljivko. Najprej so poskočile cene grafičnih kartic, nato procesorjev in nato še ostalih strojnih komponent.

Najprej je bila za dvig cen kriva pandemija, nato povpraševanje, okrnjen transport, pomanjkanje surovin in okrnjena proizvodnja, na koncu pa še skalperji, ki so vse razpoložljive strojne komponente pograbili in prodajali za dvakrat ali trikrat višjo ceno od maloprodajne. Sčasoma se je vrednost nekaterih delov vrnila v prvotno stanje, nekateri, kot na primer grafične kartice, pa so še vedno redek pojav na (digitalnih) prodajnih policah.

Če ste bili v zadnjem letu primorani kupiti ali nadgraditi nov računalnik, potem ste zagotovo plačali več kot bi za podobno zmogljivost plačali pred dvema letoma ali pa ste naredili kompromis in se zadovoljili z računalnikom nižjega kakovostnega razreda. Sliši se dokaj žalostno, kajne? Svet elektronike bi moral biti zabaven, kjer lahko svobodno izbiramo, kaj želimo imeti v prenosniku ali namiznem računalniku. Če se želite upreti trenutnemu stanju na trgu računalnikov, potem je čas, da ponudite priložnost obnovljenim računalnikom. Zakaj?

Obnovljeni prenosniki: za nižjo ceno ponujajo enako ali boljšo zmogljivost

Obnovljeni prenosniki in namizni računalniki so že pred pandemijo pridobivali na priljubljenosti, predvsem zaradi dobrega razmerja med ceno in zmogljivosti in tudi zaradi ekološkega vpliva. Vsako leto se zavrže več kot 40 milijonov ton elektronike. To je, kot da bi vsako sekundo v smeti vrgli 800 prenosnikov. Obnovljeni prenosniki spodbujajo idejo daljše uporabe še vedno delujočih naprav. Zakaj bi zavrgli popolnoma delujoč prenosnik in raje zapravili tisoč ali več evrov za prenosnik, ki se bistveno ne razlikuje od obnovljenega?

Kaj pa sploh pomeni obnovljeni prenosnik? Je to enako kot refurbished računalnik? Ne, refurbished prenosniki ali namizni računalniki so lahko razstavne naprave ali pa naprave, ki so bile vrnjene prodajalcu po zelo kratkem času uporabe. Razlogov za vrnitev je več: poškodovana embalaža, kozmetična poškodba ali pa preprosta neustreznost računalnika.

Obnovljeni prenosniki in namizni računalniki pa so naprave, ki so bile dejansko v uporabi in so se lastniki odločili za zamenjavo ali nadgradnjo. V obeh primerih gre za naprave, ki se lahko pohvalijo z nižjo ceno in vrhunsko zmogljivostjo. Specializirana podjetja, kot je to Poceni PC, tovrstne naprave odkupijo, obnovijo in pripravijo za delovanje za vsaj naslednjih 5 let. Kako?

Temeljito testiranje in obnovitev strojne in programske opreme

Na spletni strani PoceniPC.com boste našli pestro ponudbo obnovljenih in refurbished prenosnikov. Veliko naprav pridobijo preko dražb, na katerih sodelujejo večje družbe, ki morajo zaradi lizing pogodb zamenjati in odprodati svojo opremo. Pot iz dražbe na njihove prodajne police je dolga, saj se zavezujejo, da vse naprave najprej temeljito preizkusijo in odpravijo vsakršno napako.

Obnovljeni prenosniki gredo najprej pod drobnogled čistilcev, ki odstranijo vse nalepke in očistijo zunanje površine in plošče. Notranjost prenosnika očistijo s pomočjo visokotlačnega zraka, s katerim odstranijo prah in ostale delce in obenem ne poškodujejo občutljive komponente. Vsi prenosniki in namizni računalniki nato potujejo v triažo, kjer jih razvrstijo glede na njihovo fizično stanje. Spadajo lahko v razred:

  • Outlet/odprta embalaža: nov, nerabljen izdelek z odprto embalažo
  • A+ kvaliteta: vrhunsko obnovljena računalniška oprema, ki se po izgledu najbolj približa novemu produktu.
  • A kvaliteta: obnovljena računalniška oprema z nekaj kozmetičnimi napakami.
  • A- kvaliteta: še vedno zelo dobro ohranjena računalniška oprema z najboljšim razmerjem med kvaliteto in ceno.
  • B kvaliteta: večje kozmetične napake in brezhibna notranjost.

Po razvrščanju in čiščenju se začne tehnični del obnovitve računalnikov. Najprej izbrišejo vse shranjevalne pogone, s čimer preprečijo zlorabo ali kopiranje podatkov. Nato se potopijo v notranjost prenosnika in preizkusijo vsako komponento, pri katerih so pozorni na morebitne okvare ali vidne poškodbe. Nadomestijo manjkajoče ali dotrajane komponente, kot na primer RAM, trdi diski, zasloni, tipkovnice …

Po popravilu morajo obnovljeni prenosniki prestati obsežno testiranje in zadovoljiti stroge standarde kakovosti. Tako se Poceni PC strokovnjaki prepričajo, da so računalniki v dobrem stanju in pripravljeni na zahtevno rabo naslednjih pet let. Če se med testiranjem odkrije morebitna napaka, se le-ta nemudoma odpravi. Vse notranje komponente preizkusijo z napredno programsko opremo, zunanje dele (tipkovnica, zaslon …) pa preverijo ročno.

Ko obnovljeni prenosniki prestanejo vse teste in izpolnijo vse standarde kakovosti, so pripravljeni, da romajo v roke uporabnikov, ki ne želijo sklepati kompromisov med ceno in zmogljivostjo. 

Več o obnovljenih prenosnikih in ostali računalniški opremi na spletni strani www.PoceniPC.com.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Letališka cesta 29B, 1000 Ljubljana,
Endava že več kot 21 let spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo ter pomaga nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz področja financ, telekomunikacij, medijev, tehnologije, potrošniških ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več