Računalništvo, telefonija
09.08.2013 15:06
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Objavljena navodila za prevzem nadzora nad avtomobili Ford in Toyota

Računalniška strokovnjaka sta na nedavni varnostni konferenci Defcon razkrila postopek za prevzem nadzora nad dvema avtomobiloma podjetji Ford in Toyota. Preko ranljivosti v računalniškem sistemu lahko nepridipravi brez večjih težav prevzamejo nadzor tako na volanom kot zavorami avtomobila.
Proizvajalci avtomobilov bi morali veliko več pozornosti posvečati varnosti vgrajenih računalniških sistemov!
Proizvajalci avtomobilov bi morali veliko več pozornosti posvečati varnosti vgrajenih računalniških sistemov!

Varnostna strokovnjaka Charlie Miller in Chris Valášek sta na nedavni lasvegaški varnostni konferenci Defcon predstavila postopek, ki je vsem lastnikom vozil blagovnih znamk Ford in Toyota po žilah pognal strah. Omenjeni postopek namreč prikazuje tako način prevzema nadzora nad avtomobilskimi računalniškimi sistemi, kot tudi orodja, ki so potrebna za izvedbo postopka. Varnostna strokovnjaka sta za nameček ugotovitve celo objavila v obliki dokumenta, in sicer na spletni strani http://goo.gl/WWlYwv.

Charlie Miller in Chris Valášek sta v varnostnem elaboratu predstavila način »napada« oziroma »izkoriščanja« ranljivosti protokola Controller Area Network (CAN), ki zagotavlja izmenjavo podatkov med računalniškimi sistemi v avtomobilu, in to celo brez potrebe po posredovanju osrednjega računalniškega sistema. V elaboratu je bil predstavljen napad na sisteme avtomobilov Ford Escape in Toyota Prius iz leta 2010, preko njega pa lahko nepridipravi zlahka prevzamejo nadzor tako nad zavorami kot volanskim obročem.

Mnogi poznavalci verjamejo, da je ranljivost prisotna tudi v novejših vozilih blagovnih znamk Ford in Toyota. Na srečo sta varnostna strokovnjaka Charlie Miller in Chris Valášek razkrito ranljivost že posredovala inženirjem avtomobilskih gigantov. Upajmo, da bodo ti kmalu našli rešitev, ki bo nepridipravom onemogočala prevzem nadzora nad njihovimi vozili, saj so pri tem v igri celo življenja nič hudega slutečih voznikov.


Prijavi napako v članku