Računalništvo, telefonija
04.05.2006 08:38
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Obiskanost spletnih strani


Kako visoko kotira vaša spletna stran?

Več kot 5-letni trendi telefonskega merjenja obiskanosti spletnih strani kažejo stabilna razmerja, izrazita izjema pa sta Najdi.si in Google.com, ki beležita izjemno hitro rast, kar v nekoliko manjši meri velja tudi za 24ur.com in delno za RTVslo.si. Med spletnimi stranmi, ki presegajo 30-odstotni mesečni doseg, so poleg Najdi.si in Google.com, ki imata doseg okoli 70%, še 24ur.com, Yahoo, SiOL in Microsoft (združeni Hotmail, MSN in Microsoft.com), hitro pa upada doseg Matkurje. Primerjave z reprezentativno terensko anketo IKT 2005 ter s tehničnimi meritvami MOSS kažejo, da telefonske in tehnične meritve obiskanost močno precenjujejo. Tudi pri odprtem navajanju strani v vseh pogledih izstopata Google.com in Najdi.si, le pri strani, ki bi jo uporabniki obiskali v primeru pomembnega dramatičnega dogodka v Sloveniji, močno izstopa 24ur.com.

Z okoli 40% mesečnih PC uporabnikov interneta v celotni populaciji zaostajamo za srednjim scenarijem RIS-ove projekcije iz leta 2002, ki je za leto 2005 predvidela 43%. Če upoštevamo še mobilni dostop, ki ga definiramo kot mesečno uporabo e-maila, Planeta, VodafoneLive ali drugih WAP strani prek mobilnega telefona, okoli polovica oseb v populaciji med 10 in 75 let ne uporablja interneta, tretjina je zgolj PC uporabnikov interneta, 15% jih uporablja PC in mobilni dostop do interneta, okoli 3% pa uporablja samo mobilni dostop do interneta.

Telefonsko in tehnično merjenje daje torej dramatično večje dosege obiskanosti kot pa reprezentativna terenska raziskava z osebnim anketiranjem, kar lahko pojasnimo predvsem z metodološkimi problemi telefonskih in tehničnih meritev, ki iz vrste razlogov precenjujejo obiskanost. Opisana terenska raziskava je zajela 1.297 uporabnikov.


Prijavi napako v članku