Računalništvo, telefonija
16.04.2017 11:30

Deli z drugimi:

Share

Občine Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica so prejele nove ulične zbiralnike

Občine Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica so prejele nove ulične zbiralnike
Občine Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica so prejele nove ulične zbiralnike

Pod okriljem organizatorjev projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družbe ZEOS, d.o.o., pod sloganom E-cikliraj so občine Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica 3. aprila 2017 skupaj z lokalnim partnerjem Javnim komunalnim podjetjem Grosuplje d.o.o. prejele 10 novih uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij.

Projekt LIFE nagovarja gospodinjstva naj skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami, in sicer preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja, ki nastaja širom Slovenije ter preko spremljevalno-ozaveščevalnih dogodkov.

Organizatorji projekta želijo sporočiti, da so e-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jim želijo približati možnosti njihove oddaje. Vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.

Predaja uličnih zbiralnikov je potekala na lokacijah vseh zgoraj omenjenih treh občin, kjer so se župani Janez Pavlin (Občina Dobrepolje), Peter Verlič (Občina Grosuplje) in Dušan Strnad (Občina Ivančna Gorica) ter direktor Javnega komunalnega podjetja Grosuplje d.o.o. Stanislav Stopar skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. Emilom Šehićem s podpisom listine zavezali k E-cikliranju – t.j. recikliranju e-odpadkov. Nato so s simbolično oddajo svojega e-odpadka pospremili nove ulične zbiralnike na pot.

Ulični zbiralniki že stojijo v polovici slovenskih občin, njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta (lokacije desetih novih zbiralnikov za zgoraj omenjene tri občine bodo na zemljevidu vidne v kratkem). Zbiralnike so v nekaterih občinah organizatorji projekta že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZEOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ZEOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZEOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku