Programska oprema
19.09.2005 06:24

Deli z drugimi:

Share

Obala bo zadnja dva dneva v septembru živela v binarnem zapisu

Zadnja dva septembrska dneva bo slovenska obala, lahko rečemo, zaživela v binarnem zapisu. V Portorožu bo potekala Mednarodna poslovna Linux in odprtokodna konferenca (IBLOC), ki je najpomembnejši strokovni dogodek v Sloveniji in v širši regiji. Organizatorja, podjetji GV Izobraževanje in ISG, pričakujeta več kot dvesto udeležencev, ki bodo prišli poslušat največje strokovnjake za odprto kodo iz vsega sveta. V Kopru pa bodo slovenski in italijanski projektni timi ter ljubljansko in tržaško društvo uporabnikov Linuxa pripravili konferenco o programskem naboru OpenOffice.org.

Konferenca IBLOC bo gostila več kot trideset predavateljev iz sedmih držav. Vrhunski strokovnjaki se bodo posvetili namizju, ki je še zadnje neosvojeno ozemlje za odprtokodne programe, organizirani pa bosta tudi sekciji za spletne aplikacije in za vgrajene sisteme ter v okviru sekcij še praktične delavnice. Pripravili bodo tudi okroglo mizo o spodbujanju razvoja odprte kode v IT-podjetjih in o vlogi javne uprave pri tem. >Take prireditve širijo znanje o prostem programju, omogočajo ljudem, da razumejo, zakaj je to pomembno in zakaj je svoboda ključna za digitalno ero. Taki dogodki ponujajo tudi priložnosti za srečanja, za nove stike in pogovore,< je o konferenci IBLOC povedal Georg C. F. Greve, predsednik fundacije Free Software Foundation Europe (FSF). Njegov tesni sodelavec dr. Alessandro Rubini se bo udeležil portoroške konference; predstavil bo prednosti prostega programja za evropsko gospodarstvo in orisal potrebo po novem poslovnem modelu, ki ga potrebuje programska oprema, saj je lastniški model že nasičen.

Obeta se še več zanimivih predavanj. Tomi Ilijaš in David Pahor iz podjetja Arctur bosta spregovorila o koristih odprte kode za javno upravo in za lokalno IT-gospodarstvo. Prepričana sta, da se pri razvoju prostega programja na lokalni ravni zadrži več kapitala kot pri uporabi lastniškega razvojnega programja, kjer dobavitelj nadzira in pridobi največjo vrednost. Ric Shreves, lastnik podjetja Water & Stone iz Balija, pa bo predstavil, kako odprtokodni sistemi za upravljanje vsebine spreminjajo način našega dela.

V sekciji o vgrajenih sistemih bo Matthias Gorjup iz Norik Systems predstavil specifike uporabe odrte kode v komercialnih projektih, njegov avstrijski kolega Nicholas McGuire pa bo orisal značilnosti realnočasnih sistemov, ki temeljijo na Linuxu. Matjaž Kolarič iz Iskre Transmissions bo spregovoril o vgrajenih Linux-platformah za upravljanje radijskih in optičnih zvez, Nils Magnus, starejši svetovalec za varnost pri nemškem podjetju Security Networks AG, pa bo orisal vlogo Linuxa v videu. V okviru sekcije bodo potekale še praktične delavnice o kakovosti storitev na Linuxu (pod vodstvom mag. Denisa Lackovića iz Optima Telekoma), o realnočasnem programju Linux (pod vodstvom Nicholasa McGuireja in Matthiasa Gorjupa) in o management portalu Strix (pod vodstvom Dobrunice Pavlinušića iz GBS-IT).

Izjemno pestro bo tudi na sekciji o spletnih sistemih. Brian King iz Mozilla Group bo spregovoril o poslovnih aplikacijah z Mozillo, Matjaž Ostroveršnik iz Halcoma ter mag. Marko Gombač in Sašo Vodopivec iz podjetja Result pa bodo predstavili tehnologijo XUL. Janez Resnik iz Hal interactive bo udeležence seznanil s pripravo naprednih gradnikov za PHP.

V poslovni sekciji bo Klemen Kobilica iz IBM Slovenija predstavil razvoj Linuxa od strežnika do namizja, Denis Tomašević iz Asteca bo spregovoril o centralnem upravljanju delovnih postaj v okolju Linux VEPO, Drago Belak iz IBM Slovenija pa bo orisal celovite rešitve z Linuxom iz vidika poslovnih strategij. Udeleženci te sekcije bodo izvedeli marsikaj zanimivega tudi o sambi v poslovnem svetu (Anže Vidmar, Avtenta), o programju GNU/Linux v slovenskih podjetjih (Sergej Rožman, Abakus Plus) ter o izobraževanju in o certificiranju za Linux (Rok Debevc, Jedro.org).

V tehnični sekciji bo Monika Varkonji Šajn iz Unistara LC orisala, kako lahko neboleče preiti s strežniške platforme NetWare na Linux, Matjaž Godec iz Agende bo predstavil upravljanje strežnika z orodjem Cfengine, Milan Gibor iz Virisa pa bo spregovoril o virtualizaciji strežnikov. David Gorišek iz portala www.e-racuni.com bo udeležence seznanil z razvojem tega portala z odprtokodnimi orodji, Burut Žnidar iz IBM Slovenija bo spregovoril o varnosti na Linuxu, Lazar Obradović in Boško Radivojević iz podjetja EUnet pa bosta predstavila razvoj gruč (clusters) za elektronske poštne storitve z Linuxovim programjem.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več