Računalništvo, telefonija
01.01.2013 00:01
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za uspešen začetek novega, se spomnimo starega

Ob začetku novega, se spomnimo starega
Ob začetku novega, se spomnimo starega

Konec leta je čas za inventure, povzemanje rezultatov, čas ko za preteklim letom preprosto potegnemo črto in nadaljujemo z novim. Sedaj je končno prišel čas, ko se moramo ozreti nazaj in preveriti, kateri dogodki so zaznamovali leto 2012 na področju računalništva, mobilnih naprav in drugih izdelkov zabavne elektronike.

Leto 2012 sta v velikem slogu „otvorila“ napoved prihoda pametnega mobilnega telefona Samsung Galaxy S3 (http://goo.gl/GiUu9) in novica o mladeniču iz Ljubljane, ki je odkorakal v zapor zaradi „mega“ goljufije z mobilnimi telefoni iPhone in Galaxy S (http://goo.gl/AjGX8). V februarju si je Slovenija zaradi podpisa kontroverznega protipiratskega sporazuma ACTA nakopala sovraštvo hekerske skupine Anonymous, saj je ta z napadom na spletno stran banke NLB poskrbela, da je bila ta eno uro nedostopna (http://goo.gl/rXVJK), uporabniki operacijskih sistemov Windows pa so bili zdaleč najbolj zaskrbljeni nad tem, da prihajajoči Windows 8 ne bo imel gumba „Start“ (http://goo.gl/JNvh4).

V marcu je bila celotna sedma sila osredotočena na nov tablični računalnik iPad 3 (http://goo.gl/khwdB), medtem ko so se uporabniki spraševali, ali gre tu za razočaranje leta ali za dejansko evolucijo tablice. Ljubitelji operacijskega sistema Windows pa so lahko medtem preizkušali prvo poskusno različico operacijskega sistema Windows 8 Consumer Preview (http://goo.gl/gRpGU). Aprila je bil razkrit pametni mobilni telefon Samsung Galaxy S3 (http://goo.gl/aasft), medtem ko je bilo že maja jasno, da ga bo Slovenija prejela med prvimi na svetu (http://goo.gl/G8UuI).

V juniju so bili na delu goljufi, ki so od vrnjenega klica na številko +881945110475 od vsakega slovenskega uporabnika zaslužili pet evrov (http://goo.gl/40czJ), medtem ko so bili v juliju na delu kriminalci, ki so za bankomate pripravili novo „skimming“ napravo, ki je niti najbolj pozoren uporabnik ni prepoznal (http://goo.gl/qFOnL). Mesec avgust pa sta zaznamovali novici o koncu Facebooka (http://goo.gl/YK8jZ) in kitajski kopiji pametnega mobilnega telefon iPhone 5, ki še ni bil niti uradno predstavljen s stani podjetja Apple (http://goo.gl/MYjb7).

Septembra je bila celotna sedma sila zopet osredotočena na podjetje Apple, saj je le-to predstavilo težko pričakovani pametni mobilni telefon iPhone 5 (http://goo.gl/zWn8F), medtem ko so bili uporabniki oziroma prvi kupci z njegovo kakovostjo vse prej kot zadovoljni (http://goo.gl/HzUl0). Oktobra je prišel na vrsto operacijski sistem Windows 8, ki nam je tako rekoč čez noč spremenil način uporabe osebnih in prenosnih računalnikov (http://goo.gl/CQqnu).

Novembra je bila naša osredotočenost usmerjena v špekulacije o super mobilnem telefonu Galaxy S4 z 8-jedrnim procesorjem (http://goo.gl/b75yd) in v možnost plačevanja s Paypalom tudi brez kreditne kartice (http://goo.gl/DQA9v), medtem ko je mesec december zaznamovala najbolj neumna bančna roparka vseh časov (http://goo.gl/uuTrB), ki so jo policisti aretirali zaradi posnetka na spletnem portalu YouTube.

To bi bilo za leto 2012 nekako vse. Kljub temu se nam zdi, da smo veliko izpustili, a žal se v enem letu nabere preveč, da bi lahko vse skupaj strnili v tale članek. V uredništvu upamo, da smo za vas tudi v tem letu karseda ažurno spremljali najpomembnejše dogodke v svetu računalništva in mobilne telefonije, hkrati pa se že veselimo, da bomo skupaj tudi v letu, ki je pred nami.

Veselo in pogumno v novo leto 2013, mi bomo zagotovo z vami!

Uredništvo Računalniških novic


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Price Pilot je slovenska platforma za spletno naročanje v salonih, zdravstvenih ordinacijah, avtoservisnih delavnicah in pralnicah. Več

NAVIGARIS d.o.o.

Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice, Tel: 05 994 36 08
Podjetje Navigaris d.o.o. je uspešno poslovno pot začelo leta 2008. Vizija ustanovitelja je bila ustvariti ciljno usmerjeno podjetje, ki bi združilo dolgoletne izkušnje in specifična ... Več

NCOM d.o.o.

Knezova ulica 34, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60