Obvestila podjetij
07.04.2021 09:13
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

O varnosti in zasebnosti na spletu lahko odločamo sami

Dejstvo je, da na spletu preživimo vedno več časa. Od povezanosti z internetom smo, sploh v »koronaobdobju«, tako ali drugače odvisni. Delamo od doma, naši otroci se izobražujejo na daljavo ... kar izpostavlja še večji pomen varnosti in zasebnosti.

Kaj počnejo otroci in mladostniki, čemu so izpostavljeni? So starši ob svojih obveznostih lahko ves čas ob njih, da bi jih usmerjali skozi pasti in nevarnosti na spletu?

Tudi odrasli smo kdaj v dvomih, če je vsebina varna. Ali vemo, komu zaupamo svoje dokumente, ko jih shranimo v oblak? Vedno preberemo pogoje uporabe? Ali smo svojo zasebnost pripravljeni prodati za udobje dveh klikov namesto treh? Bomo občutljiv zasebni dokument (recimo z zdravniškim izvidom, ki ni za vsakogaršnje oči) brez razmisleka shranili v oblak, da nam bo vedno dostopen? Kaj pa gesla, digitalne certifikate? Jih prenašamo naokrog na USB-ključku, ki ga lahko tudi kje založimo?

Večja varnost in zasebnost z roko v roki z vrhunsko uporabniško izkušnjo
Prav za večjo spletno varnost in zasebnost vseh članov družine je kranjski Iskratel na domačih napravah (t. i. modemih) iz Iskratelove družine Innbox razvil paket novih aplikacij. Za zasebnost lahko uporabniki dodatno poskrbijo z naprednim starševskim nadzorom, z varno hrambo vsebine ter dostopom prek zasebnega tunela.

Starševski nadzor za večjo varnost najranljivejših
Aplikacija za napredni starševski nadzor poskrbi za zaščito pred neprimerno vsebino na internetu. Z njo uporabniki preprosto upravljajo dostop družinskih članov (glede na napravo, ki jo uporabljajo) do interneta oz. spletne vsebine. Nastavijo lahko sezname in filtre, s katerimi denimo:

  • omejijo dnevni čas dostopa do interneta oz. tedenski urnik (omogočijo npr. dostop ob ponedeljkih od 7.45 do 11.30, ob torkih od 8.15 do 10.00 itd.);
  • omejijo dostop do problematične ali potencialno nevarne vsebine (izločijo lahko recimo nasilje, igre na srečo, nekatera družabna omrežja);
  • premišljeno ozaveščajo o mogoče problematični vsebini z izpostavljenim opozorilom neposredno v spletnem brskalniku, kadar uporabnik naleti nanjo.

V le nekaj minutah lahko z nastavitvijo aplikacije poskrbijo, da so mladi varni pred večino groženj, ki čakajo na spletu – tudi takrat, ko odraslih ni ob njih z nasvetom ali pojasnilom.

Hranjenje osebne vsebine v varnem, zasebnem oblaku, dostopnem od kjerkoli
Uporabnik lahko svojo zasebnost zaščiti tako, da ustvari svoj lastni, čisto zaseben »oblak«. Namesto na spletnih strežnikih z nedoločljivim lastništvom in lokacijo hrani svoje dokumente, slike in videe kar na USB-ključku, vklopljenem v domačo napravo Innbox. Tudi v tem primeru so vsebine dostopne od koderkoli z aplikacijo za dostop do vsebine v zasebni hrambi »Innbox Share«. Razlika med lastnim oblakom in kakim drugim je, da ima uporabnik popoln nadzor nad tem, kje in kako so dokumenti hranjeni in varovani. Na USB-ključku, vtaknjenem v domačo napravo, niso dostopni nikomur drugemu, niti operaterju niti zunanjim vsiljivcem.

Uporabnik se lahko odloči, da jih deli s prijatelji in sorodniki in to posebej omogoči. Do svojega zasebnega oblaka pa lahko dostopa od koderkoli na svetu.

Domači televizijski programi in ostale storitve dostopne tudi na drugem koncu sveta
Uporabnik se lahko v domače omrežje poveže od koderkoli, kjer ima dostop do interneta. S pametnega telefona, tablice ali računalnika lahko vzpostavi popolnoma varen zasebni tunel »Innbox VPN« do domače naprave. Vsebina, ki jo pretaka, je zaščitena s šifriranjem, varna pred vdorom in ni vidna nikomur drugemu.

Prek tunela lahko uživa v enaki izkušnji storitev kot na domačem kavču. Na primer: domači televizijski programi so uporabniku dostopni na drugem koncu sveta. Če ima v domače omrežje priključene kakršnekoli naprave (nadzorne kamere, upravljanje s klimo, pametne naprave), do njih lahko dostopa in z njimi upravlja, kot bi bil doma. Skratka, ko je uporabnik zdoma, na primer na službeni poti ali z družino na dopustu, z domačo kamero preveri, ali je doma vse v redu. Pred vrnitvijo domov pa lahko pravočasno vključi ogrevanje ali dvigne senčila.

Enostavno upravljanje z mobilno aplikacijo
Vse našteto uporabnik preprosto upravlja s prijaznim upravljalskim vmesnikom domače naprave, od nedavnega pa tudi z aplikacijo za pametne telefone »Innbox Mobile App«. Vmesnik omogoča uporabniku popoln nadzor nad domačim omrežjem (vključno s prikazom morebitnih poskusov vdora vanj), poleg slovenščine pa vmesnik podpira še sedem jezikov.

Omenjene varnostne aplikacije bodo na voljo za zadnjo generacijo domačih naprav Innbox v sklopu paketa naprednih aplikacij (t. i. »Innbox Premium Application Suite«). V paketu bodo še aplikacija za razprostrto brezžično omrežje (mesh Wi-Fi), aplikacija za prenos televizije preko domačega brezžičnega omrežja, aplikacija za nastavitev javnega spletnega strežnika iz domačega omrežja ter aplikacija za nadzor lučk na domači napravi.

Paket bo na voljo sredi letošnjega leta pri nekaterih ponudnikih internetnega dostopa v Sloveniji. Uporabniki lahko razpoložljivost preverijo pri svojem izbranem ponudniku.

Paket aplikacij poskrbi za vrhunsko uporabniško izkušnjo, predvsem pa uporabnikom omogoči, da o varnosti in zasebnosti odločajo sami.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ISKRATEL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ISKRATEL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Iskratel_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ISKRATEL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

WLAN-SAT, Aleksander Marzidovšek s.p.

Krasna 5, 2319 Poljčane, Tel: 040 222 266
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

Tiskarna Babič s.p.

Log 38, 2345 Bistrica ob Dravi, Tel: 040 231 395
Tiskarna Babič s.p. je družinsko podjetje s 35 letno tradicijo. Pri svojih naročnikih dosegamo visoke ocene po kvaliteti, odzivnosti in točnosti dobav, na kar smo zelo ponosni. ... Več