Procesorji
06.11.2009 11:54

Deli z drugimi:

Share

Nvidia pripravlja procesorje x86?

Vsaj v bližnji prihodnosti se nam še ne obeta nov ponudnik zmogljivih procesorjev z zgradbo x86.
Vsaj v bližnji prihodnosti se nam še ne obeta nov ponudnik zmogljivih procesorjev z zgradbo x86.

Na začetku leta smo bili na svetovnem spletu priča ostremu besednemu boju med podjetjema Intel in Nvidia zaradi izdelave in prodaje sistemskih naborov nForce in GeForce za procesorje Intel, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik. Zaradi spora so vsi večji svetovni mediji pričeli špekulirati, da namerava grafični gigant v bližnji prihodnosti pripraviti celo lastne procesorje z zgradbo x86. Prvi tovrstni procesorji naj bi bili sprva namenjeni le prenosnim večpredstavnostnim napravam in žepnim računalnikom, nekoliko kasneje pa naj bi bili na voljo celo za cenovno ugodne računalniške sisteme.

Govorice svetovnih medijev je v letošnjem poletju deloma ovrgel izvršni direktor podjetja Nvidia v intervjuju za časopisno hišo The New York Times, saj je izjavil, da načrtovanje procesorjev z zgradbo x86 ni njihova glavna prioriteta. Grafični gigant je tedaj namreč vse razpoložljive resurse že prerazporedil v razvoj programskega orodja CUDA, ki omogoča preračunavanje klasičnih podatkov z grafičnim procesorjem in procesor Tegra, ki zagotavlja hitrejše delovanje prenosnih naprav, daljšo avtonomijo delovanja in hitrejše deskanje po svetovnem spletu.

Kot vse kaže pa temu naj ne bi bilo več tako, saj naj bi grafični gigant pred kratkim zaposlil številne inženirje podjetja Transmeta, ki se je ukvarjala z izdelavo energijsko varčnih procesorjev, združljivih z nabori ukazov x86. V kolikor se je grafični gigant dejansko odločil, da bo razvil svoje lastne procesorje z zgradbo x86, potem bodo le-ti na trg prispeli najkasneje do leta 2012. Novinci naj bi nudili podporo tako 32 kot 64 bitnemu načinu delovanja.


Prijavi napako v članku