Računalništvo, telefonija
16.09.2020 08:40
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nvidia bo postala lastnik podjetja ARM!

Nvidia postala lastnik podjetja ARM!
Nvidia postala lastnik podjetja ARM!

Spletne govorice so se tokrat izkazale za resnične. Podjetje Nvidia je namreč uradno naznanilo namero za prevzem podjetja ARM, ki je trenutno v lasti investicijske banke SoftBank. Gre za prevzem zelo visoke vrednosti, saj bo moralo podjetje Nvidia za nakup podjetje ARM odšteti kar vrtoglavih preračunanih 33,7 milijard evrov. Prevzem pa se seveda ne bo zgodil čez noč, ampak bo za to potrebnih vsaj 18 mesecev. Poleg tega bodo prevzem morale odobiti še agencije za varstvo konkurence Združenega kraljestva, Kitajske, Evropske unije in Združenih država Amerike.

Mnogi so prepričani, da bo podjetje Nvidia z omenjenim prevzemom močno pridobilo na konkurenčnosti, saj se vse več proizvajalcev procesorjev ozira za izdelki podjetja ARM Holdings. Med njimi najdemo tudi Apple, ki bo svoje naprave v naslednjih dveh letih opremil s procesorji, opremljenimi s sredicami ARM. Z njimi bo podjetje Apple opremilo tako namizne kot prenosne računalnike. Poleg tega bo lahko lažje konkuriralo podjetjema Intel in AMD, saj podjetji poleg grafičnih rešitev seveda ponašajo tudi lastne procesorje za klasične in mobilne naprave.

Poleg tega je treba še omeniti, da so procesorji ARM že davno “prekosili” klasične procesorje x86. Ti namreč ponujajo precej večjo zmogljivost ob precej manjši porabi električne energije, kar pripomore k znatno daljši avtonomiji delovanja prenosnih računalnikov. Zato so mnogi poznavalci prepričani, da bomo v prihodnje videli še več naprav, ki bodo opremljene s procesorji s sredicami ARM, in sicer od klasičnih osebnih računalnikov, pa vse do ročnih ur in drugih mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku