Računalništvo, telefonija
14.12.2018 06:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi čip z umetno inteligenco za robote

Umetna inteligenca postaja cenovno vse bolj dostopna.
Umetna inteligenca postaja cenovno vse bolj dostopna.

Trenutno je v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo. Podjetja na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to so prepričani tudi inženirji podjetja Nvidia, saj so pripravili prvi komercialni procesor z oznako Jetson AGX Xavier Module, ki “običajnim” robotom prinaša pravo umetno inteligenco.

Čip za umetno inteligenco Nvidia Jetson AGX Xavier pa ni poceni. Ob nakupu tisočih kosov je namreč za enega v Združenih državah Amerike treba odšteti kar preračunanih 970 evrov. Kljub temu gre za izjemno zmogljiv procesor, ki robotom daje vse, kar ti potrebujejo za izvajanje specializiranih nalog v povezavi z nizko porabo električne energije. Novost namreč pri polni obremenitvi porabi zgolj deset vatov električne moči, saj temelji na osnovi osmih mobilnih procesorskih jedrih ARM, dveh grafičnih jeder Volta, dveh naprednih modulih za učenje NVDLA ter namenskim procesorjem za obdelavo slik, fotografij in prepoznavanje predmetov. Kljub kompaktni obliki in nizki porabi električne energije lahko novost pri polni obremenitvi izvede kar 30 milijard računskih operacij na sekundo.

Čeprav je za procesor za umetno inteligenco Nvidia Jetson AGX Xavier Module treba odšteti kar preračunanih 970 evrov, je zanimanje zanj izjemno. Med kupci najdemo celo znana imena s področja tehnologije, kot so JD.com (dostavni roboti), Yamaha (droni) in Nanopore (raziskave dednega zapisa). Zaradi tega so poznavalci prepričani, da bodo pri podjetju Nvidia kmalu ponudili v prodajo nov, še zmogljivejši čip za umetno inteligenco.


Prijavi napako v članku