Računalništvo, telefonija
28.07.2010 12:04

Deli z drugimi:

Share

Nvidia nelegalno uporabljala tri patente podjetja Rambus

Rambus mastno služi le na račun tožb in poravnav!
Rambus mastno služi le na račun tožb in poravnav!

Na začetku letošnjega leta je moral Samsung zaradi domnevno neupravičene uporabe s patenti zaščitene tehnologije pri pomnilnikih DRAM podjetju Rambus odšteti kar preračunanih 640 milijonov evrov. Kot vse kaže se pomnilniškemu »gigantu« obeta še en veliki met, in sicer z grafičnim gigantom Nvidia.

Ameriška komisija za mednarodno trgovino International Trade Commission (ITC) je namreč pred kratkim izdala odločbo, s katero je potrdila kršitev treh s patenti zaščitenih tehnologij podjetja Rambus. Grafični gigant je tako kot podjetje Samsung neupravičeno uporabljajo s patenti zaščitene tehnologije pri pomnilnikih DRAM. Te so neupravičeno uporabljali še vsi njegovi partnerji, in sicer Asus, Biostar, Gigabyte, MSI in HP.

Ker je ameriška komisija za mednarodno trgovino odločila v prid podjetja Rambus, ima Nvidia sedaj 60 dni časa, da se z njim pogodi o odškodnini in licenčnini za nadaljnjo uporabo s patenti zaščitenih tehnologij. V nasprotnem primeru bo moral računalniški gigant na ameriškem trgu ustaviti prodajo vseh izdelkov, ki posredno ali neposredno kršijo intelektualno lastnino podjetja Rambus.

Pri tem velja še omeniti, da je Rambus sicer že dalj časa bolj kot po svojih inovativnih rešitvah na področju pomnilniških elementov, poznan v spretnostih tožarjenja konkurence. V lanskem letu je podjetje samo na račun tožb zaslužilo preračunanih 85 milijonov evrov oziroma kar 96 odstotkov vseh svojih prihodkov.


Prijavi napako v članku