Telefoni
24.05.2015 12:19

Deli z drugimi:

Share

NSA namerno podtikala okužene aplikacije za Android

Ameriška vohunska organizacija je okužene programe podtikala tako na spletni portal Google Play kot Samsung Store.
Ameriška vohunska organizacija je okužene programe podtikala tako na spletni portal Google Play kot Samsung Store.

Številne dosedanje afere, povezane z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA (National Security Agency), so pokazale, da lahko njeni agenti brez večjih težav vdrejo v skorajda vse pametne mobilne telefone, ki so na voljo končnim uporabnikom. Če pa to ne gre, pa si agenti pomagajo s podtikanjem okužene mobilne programske opreme. Nedavno razkriti dokumenti so namreč pokazali, da je ameriška vohunska organizacija okužene programe za pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android podtikala tako na spletni portal Google Play kot Samsung Store.

Ob namestitvi okužene programske opreme je ameriških vohunom uspelo prevzeti nadzor nad mobilno napravo Android, kar pomeni, da so lahko nadzirali vse, kar je uporabnik počel, vključno s telefonskimi pogovori in datotekami shranjenimi na mobilniku. Ker pa uporabnikom pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android grozi še bogata paleta drugih škodljivih programskih kod vam priporočamo, da ne uporabljajo upravljavskih oziroma root pravic in da si na nanje čim prej namestijo enega od mnogih brezplačnih protivirusnih programov, kot so AVG Antivirus Security, Avast! Mobile Security, Antivirus Free, Lockout Mobile Secutity in Norton Security Antivirus.

Za še večjo varnost na naprave Android nameščajte zgolj programe s spletnega portala Google Play, in to le tiste, ki jih nujno potrebujete za opravljanje vsakodnevnih opravil. Poleg tega vedno preverite pravice, ki jih mobilni program zahteva ob namestitvi, ker po toči je žal prepozno zvoniti.


Prijavi napako v članku